ZLOUPOTREBA DECE U POLITIČKE SVRHE

Prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića,ministra zdravlja dr. Zlatibora Lončara i gradonačelnika dr. Zorana Radojičića te pratećih televizijskih ekipa Odeljenju dečije hematoonkologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majka i dete ” dr. Vukan Čupić”,videli smo kako izgleda grubo kršenje prava deteta,posebno osetljive grupe dece,i šta je klasična zloupotreba dece u političke svrhe.I pored upozorenja lekara sa klinike,predsednik je bez zaštitne maske na licu ušao u bolesničku sobu deteta,seo pored njega,zagrlio ga i poljubio sve u jeku epidemije gripa tokom koje je umrlo 30 osoba.
Sve u vezi sa posetom predsednika Institutu za majku i dete bilo je pogrešno,prekršene su bolničke procedure,ugrožena su prava deteta(na zdravstvenu zaštitu,na privatnost),pogaženo je dostojanstvo lekara koji je apelovao da se ne ulazi u sobu kako bi zaštitio dete.Ali ne,valjalo je sve to snimiti i pokazati “veliko” srce predsednika.Delegaciju su pratili i novinari i fotoreporteri.
Inače,posete svim odeljenjima u svim bolnicama su zabranjene već nekoliko nedelja tako da u posetu ne može otići najbliža porodica,psiholozi,dakle osobe čija je uloga važna u procesu lečenja.Razlozi za ovo su više nego opravdani,s obzirom da su deca obolela od raka veoma oslabljenog imuniteta.Država i nosioci državnih funkcija ne bi smeli nikada i ni na koji način da dovode u opasnost živote dece.Uprkos tome,predsednik Vučić zbog fotografisanja i lične promocije ušao je u bolesničku sobu i to bez zaštitne maske umesto da zaštiti prava pacijenata i da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje.
Postavljamo pitanje da li su bilo čiji interesi vredni bilo čijeg a pogotovo dečjeg života.