VRANIĆ ZNA I PAMTI

Dana 20.12.2022. godine, delegacija Komunista Srbije položila je venac na spomen obeležje žrtvama četničkog terora u Vraniću.
U Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji 1941- 1945 Vranić je ispisao zavet slobodi sa 176 života.
U noći između 20 i 21 decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića iz mržnje i nemoći da zaustave plamen oslobodilačke borbe srpskog naroda, mučki upadoše u Vranić i poklaše 68 žitelja, od nedužne dece u kolevci, do nemoćnih staraca, među kojima 35 devojaka i žena. 14 porodica je uništeno, 68 života je oduzeto.
Čak jedanaestoro dece ubijeno je do 15 godina starosti. Četiri devojke su silovane pred celom porodicom, pa zaklane zajedno sa njima. To su Mitrović Dikosava od 16 godina, Radosavljević Jovanka od 16 godina i sestre Katarina i Anđelija Matić od 20 i 18 godina. Dvoje dece izmasakrirano je u kolevkama. Mali Ljubomir Pantić od godinu dana i još mlađa Katarina Ilić od samo 5 meseci.
Stradali su od ruku monstruma i zveri koji su svoje poraze i frustracije lečili krvlju nevinog naroda. Mnogi kvazi istoričari danas falsifikuju i prekrajaju istoriju. Vlast rehabilitacijom bilo koga od ovih krvnika i koljaša legalizuje njihove zločine. Sve ove žrtve stradale su samo zato što su imali nekog svog u redovima Narodnooslobodilačke vojske. Za četnike Draže Mihailovića bio je greh boriti se za slobodu svoje zemlje protiv okupatora.
Vranić zna i pamti svaku nevinu žrtvu ali znaju se i dželati koji su te noći sejali smrt. Neposredni izvršioci pokolja naroda u Vraniću bili su: narednik Miša Gačić iz Piromana, podoficiri Bogoljub Bjelanović i Dragan Lazić, podnarednik Dušan Marković iz Kumanova, Milorad Sudimac zvani Ustaša iz sela Dučalović kod Čačka, Velimir Vićentijević-Kurjačić iz Draževca, Đoka zvani Šifonjer iz Beograda, Veselin Kuzmanović iz Joševe kod Uba, narednik Rista Ružić iz Čačka, Vojislav Stojanović zvani Kopilan iz Baćevca, Aleksandar zvani Dobrovoljac iz Kruševca, pop zvani Lale, Vasiljević Borivoje, Savić Branko, Tomić Dragoljub zvani Arnautče, svi iz Vrbovna.
Mediji u Srbiji skrivaju zločine četnika od javnosti. Tako je sa Vranićem, Rajkovcem, Drugovcem i mnogim drugim stratištima srpskog naroda.
Posle kontrarevolucije u Srbiji, rehabilitovano je preko 2000 saradnika okupatora iz redova četnika Draže Mihailovića.
Pokolj naroda u Vraniću nije se desio slučajno. On je sistematski i temeljno pripreman tokom 1943. godine kao odmazda i osveta za neposlušnost i netrpeljivost naroda u Vraniću prema četničkom pokretu i njegove simpatije i privrženost prema Narodnooslobodilačkom pokretu kao i masovnom odzivu meštana Vranića za partizansku borbu protiv okupatora, širom Jugoslavije.
Komunisti Srbije nikada neće zaboraviti nevine žrtve iz Vranića.
SF-SN