VLADA OBJAVILA RAT RADNIČKOJ KLASI

Današnji dan bi veoma lako mogao da ostane upamćen kao jedan od presudnih na putu Srbije ka najgoroj kapitalističkoj provaliji, u koju je gura vladajuća partija na čelu sa nelegitimno izabranim predsednikom i njegovom bandom.
Jorgovanka Tabaković, osoba sa zvanično najvišim legalnim primanjima u zemlji (oko šest hiljada evra mesečno, neto), koja je , između ostaloga i na funkciji guvrenera NBS se oglasila i u ime NBS, jednog od organa represije interesne grupacije na vlasti, donela nove mere.
Projekcija posledica galopirajuće recesije i bespotrebno uvedenog vanrednog stanja za naredni period je takva da se samo na jesen očekuje otpuštanje oko 300 000 radnika. Ovo je gruba procena, ali kada dolazi od strane vlasnika krupnog kapitala, možemo im verovati na reč, naročito kada surovo brane svoje investicije.
Bankama su date odrešene ruke da, prema sopstvenim potrebama, povećaju kreditno zaduženje i na preko 60% od primanja, te da dodaju rate obuhvaćene moratorijumom (za vreme vanrednog stanja) na glavnicu, što će dovesti do povećanja rate. Prosto rečeno, moguće je da cela plata postane rata, a da se ljudi u panici i strahu od izvršiteljske mafije prepuste štetnim dogovorima sa bankama. Država se neće mešati u rešavanje sporova između banaka i klijenata, osim ukoliko dođe do izvršenja, što znači da je ovim ukazom radnička klasa i zvanično „puštena niz vodu“, kako se čini iz izjave.
Pritom je država još jednom smanjila period otplate keš kredita, ovog puta na sedam godina (od sledeće godine na šest), a banke zadužila za prekoračenje perioda, što će reći da će banke morati maksimalno da pritisnu klijente, ukoliko žele da ostanu likvidne i u tržišnoj trci, pod čizmom NBS. Kapitalisti se ponovo bore i u toku je nova preraspodela krupnog kapitala na tržištu, koja će se odbiti o leđa, pre svega, radničkoj klasi.
Mere su napravljene tako da, na prvom mesu, privrednicima omoguće ostanak i opstanak na tržištu, uz odrešene ruke za smanjenje radne snage i korekciju plata i uslova rada.
Izvršitelji će pokucati na mnoga vrata, a mnogi će ostati bez sredstava za život i krova nad glavom. To bi ujedno mogao biti i izgovor da se izvršiteljska mafija pojača u ljudstvu i opremi, a da se policija i para-policija nelegitimnog predsednika i vlade koja je otela državu pripremi za nove krvave sukobe sa narodom, jer će nekretnine, taj jedini kapital koji i dalje mestimično kontroliše radnička klasa biti prvi na udaru.
Partija Komunisti Srbije upućuje poziv radničkoj klasi na ujedinjenje i odbranu radnih mesta i uslova rada od kapitalističkih krvopija. Čeka nas veoma burna i turbulentna jesen i valja zbiti redove, bez obzira na koronu (uz sve mere zaštite, koje se podrazumevaju) i ujediniti se u ovoj klasnoj borbi koja, iz ugla kapitalista, ima za cilj jedino dalje tlačenje i porobljavanje radničke klase.
Radnik nema šta da izgubi osim okova!