VIDLJIVA I NEVIDLJIVA OSVETA DIKTATORA ZA GRAĐANSKU NEPOSLUŠNOST

Protest naroda Srbije protiv ugnjetavalačkog režima apsolutističkog diktatora, čoveka kome je istekao mandat i koji ne poseduje imunitet, nelegitimno izabranog predsednika Srbije i njegovih privatnih policijskih i para-policijskih jedinica je ušao u još opasniju fazu. Posle inicijalnog divljanja prorežimskih i ultradesničarskih grupa huligana, nacista iz Levijatana i policijskih provokatora u civilu i iz antinarodne službe, krenula su i hapšenja. Nasumična i planirana, nasilna lišavanja slobode građana i antirežimskih aktivista, praćena nelogičnim i brutalnim prebijanjima mirnih grupica građana.
Kao da scene juriša kordona Žandarmerije, SAJ-a, Interventne jedinice i ostalih organa represije u ulozi kapitalističke gvozdene pesnice nisu bile dovoljne, i kao da se već nismo zapitali zbog čega to tačno imamo i plaćamo pomenute jedinice, koje bi trebalo da su antiterorističke po osnovnoj funkciji, usledili su novi šokovi za građane, u vidu brutalnih i nasilnih hapšenja nevinih pojedinaca, a da pritom nismo zabeležili niti jednog procesuirnog huligana, sve do ovog trenutka.
Pre nekoliko dana je odjeknula vest da je uhapšen Miran Pogačar, jedan od aktivista pokreta Krov nad glavom, koji za cilj ima borbu protiv izvršiteljske mafije, koja je, kao puštena s lanca, nastavila da divlja neometano i za vreme vanrednog stanja i da ljudima usred epidemije otima nekretnine i ostavlja ih na ulici, a sve uz pomoć policije i sumnjivog privatnog obezbeđenja. Pritom se Pogačar obratio prisutnim građanima, ne kao predstavnik svoje organizacije, već kao rezignirani pojedinac. Sve je to praćeno pažljivo iz mase, od strane ubačenih antinarodniih elemenata i Pogačar je ekspresno uhvaćen pod sumnjivom optužbom da poziva ljude na nasilje, te mu je određeno zadržavanje od 48 sati.
Od toga momenta su po društvenim mrežama krenule da kruže priče i svedočenja i o drugim hapšenjima za vreme, ili neposredno nakon protesta, a prilikom procesuiranja je postupak uglavnom bio isti. Retki su dobili dodeljenog advokata, nisu im dozvoljavani pozivi, a osuđeni su samo na osnovu svedočenja policajaca, po tzv. skraćenom postupku. Radi se o nepravilnom i nepotrebnom postupku pripadnika policije, a pravo svakog građanina jeste da pozove svog advokata i odabranog lekara odmah po hapšenju ili zadržavanju, pa tek ako su ovi nedostupni, može zatražiti nekoga po službenoj dužnosti. Telefoni su pročešljavani, što je takođe prekršaj od strane represivnih organa, jer je za tako nešto potreban poseban nalog za pretres elektronskih uređaja. Ne pristajte na preki sud, imate sva ustavom zagarantovana prava!
U svetlu svega toga, partija Komunisti Srbije apeluje na narod da se od toga zaštiti uklanjanjem identifikacije otiska prsta i lica sa svojih mobilnih telefona, te da ostave samo šifru za otključavanje telefona, kako ne bi iz straha, ili prinude odali sadržinu organima represije. Nemaju pravo da vam diraju telefone bez posebnog naloga i ne morate da pristanete na informativni razgovor. Možete i imate prava da odmah pozovete advokata.
Molimo vas da svaku nepravilnost pri hapšenju, svom ili tuđem, smesta prijavite nadležnom pravnom timu i podelite na društvenim mrežama, kako bi se istina o prirodi ovog režima i njegovih represivnih organa što brže širila.
Uhapšen je i dr. Vladimir Mentus, član Instituta društvenih nauka, kao i Igor Šljapić, još jedan aktivista pokreta Krov nad glavom. Pored njih, uhapšeno je i još oko sto pedeset građana, a desetak je već osuđeno, uglavnom po skraćenom postupku, bez prisustva advokata.
Jasno je da se diktator neće predati bez borbe i da će sve uraditi da se osveti narodu zbog građanske neposlušnosti. Partija Komunisti Srbije ponovo poziva ljude da paze na svoje zdravlje, pre svega, kao i jedni na druge, jer je natežim slučajevima skoro pa nemoguće da dođu na vreme do adekvatne lekarske pomoći, zbog kolapsa zdravstvenog sistema. Zatim, pozivamo sve simpatizere i ljude kojima je naša ideja bliska, na ujedinjenje, kako bi zbili redove i sklonili diktaturu koja nas sve guši.
SF/SN