VELIKI USPEH KOMUNISTIČKE PARTIJE RUSKE FEDERACIJE NA LOKALNIM IZBORIMA U RUSIJI

 

Prenosimo izveštaj  Međunarodnog odeljenja CK  bratske KPRF

Dana 8. septembra održani su lokalni izbori u 85 federalnih jedinica Rusije, šesnaest regija biralo je guvernere, a ostatali su birali svoje opštinske i gradske parlamente.

Izbori su se odvijali usred teške socijalno-ekonomske situacije u zemlji kao i znatnih promena opšteg raspoloženja među građanima, koje sociolozi već dugo beleže.

Nezadovoljstvo javnosti zbog više od pet godina pada prihoda građana i nepopularno povećanje penzionog doba zajedno sa drugim hanibalističkim reformama koje je tvrdoglavo sprovodila vlada, izazvala je veliko nepoverenje u aktuelnu vlast i što je rezultiralo padom podrške stranci Jedinstvena Rusija. Zapravo rezultati ove kampanje živo su pokazali nove političke trendove nastale izborima 2018.  u Haksiji, oblasti Vladimira, teritoriji Habrovska I Primorju sa šokantnim rezultatima za lokalne vlasti.

Kako bi se sprečilo ponavljanje prošlogodišnje protestne situacije glasanja ( gde su građani u nekoliko regiona glasali protiv zvaničnih kandidata vlade, pa nisu mogli falsifikovati glasanje ), ovog puta potencijalni konkurenti ( naročito KPRF ) bili su sprečeni da se pridruže izbornoj trci i nije im dozvoljeno da se registruju kao kandidati pod birokratskim izgovorima.

Umesto da se vrše promene u svakodnevnoj politici prednost su imale zlonamerne tehnologije poput “ opštinskih filtera “, “ spoiler partija “, “ imenjaka kandidata “, “ elektronskog glasanja “ itd.

Nakon izbora, JR je požurila da se trijumfalno proglasi pobednikom u izbornoj kampanji, ali uprkos velikoj retorici koju je vodio njihov izborni štab, mi to ocenjujemo samo kao pokušaj izobličenja stvarnosti.

Naši kandidati bili su drugi u 10 od 12 regiona sa poboljšanim rezultatom u odnosu na prethodne izbore. Povećali smo ukupan broj mesta u opštinskim parlamentima trinaest regiona, ostavljajući iz sebe Liberalne demokrate I strnku Pravedna Rusija. Dakle ukupno nakon izbora 2019. godine KPRF je značajno povećala svoje prisustvo u parlamentima svih nivoa.

Ovog puta, svi naši kandidati iz Moskve su morali biti nezavisni u očiglednom nastojanju da se formalno distanciraju od svoje stranke, čija popularnost raste poslednjih decenija. To je rezultiralo da smo dobili 13 ( bilo je 5 ) mesta od 45, i ovo je naš najbolji rezultat poslednjih godina.

Možemo zaključiti da su izbori 2019. godine, ponovo pokazali opadanje popularnosti stranke Jedinstvena Rusija, kao i socijalno-ekonomske politike koju vodi vlada. Naprotiv, u Rusiji je u porastu nacionalna podrška KPRF i levim snagama.

CK KPRF Međunarodno odeljenje