TREĆA SMENA OTIŠLA BEZ DANA ŽALOSTI U SRBIJI

Još jedna tragedija zadesila je radničku klasu Srbije. U rudniku “Soko” život je izgubilo osam rudara treće smene dok se još dvadeset nalazi na bolničkom lečenju.
Život rudara u Srbiji danas istovetan je životu rudara u kraljevini Jugoslaviji. Podsećamo da je životni vek rudara u privatnom rudniku zlata dinastije Karađorđevića bio 33 godine. Nemilosrdna eksploatacija kapitalista i pored krvavog i napornog rada, rudare održava na ivici egzistencije. Surovost života rudara lišava ih svakog života dostojnog čoveka.
Koliko vredi život rudara u kapitalističkoj Srbiji vidi se i po tome što nije proglašen dan žalosti. Predstojći Opšti izbori važniji su za buržoaziju od odavanja počasti nastradalim proleterima. Ovo i ne iznenađuje obzirom da se buržoaska vlast kao i opozicione desničarske stranke nikada i nisu iskreno borile za prava radničke klase, iako su pojedine poput Pokreta za obnovu kraljevine i Dveri pozivali upravo radničku klasu da glasa za njih. Dok porodice nastradalih rudara oplakuju svoje mrtve na televizijama i radio programima sa nacionalnom frekvencijom trešti muzika.
Da li je došlo vreme da rad zahteva od kapitala da položi račune, da kapital, taj bezlični bog, radniku nepoznat, koji isisava živote proletera plati za svu nepravdu nanetu radničkoj klasi?
Samo pod imenom socijalizma i socijalističke revolucije radnička klasa može ostvariti pravo na humani život dostojan čoveka.