STAV TURSKE KOMUNISTIČKE PARTIJE POVODOM AKTUELNE KRIZE U TURSKOJ

PROMENA DRUŠTVENOG PORETKA JE NEOTUĐIVO  PRAVO

Pre izbora 24. juna, Komunistička partija Turske je rekla da “na horizontu postoji velika kriza, mi moramo biti spremni”.

Trebalo bi da se organizujemo, podignemo protiv nepravde, protiv nastojanja da teret krize bude jedino na  radnicima i običnim ljudima.

Što je još važnije, moramo se boriti protiv ovog društvenog poretka koji nas osuđuje na imperijalističku agresivnost, na siromaštvo u vidu devalvacije nacionalne valute skoro 20 posto u jednom danu, na nezaposlenost i gladovanje. Ne treba da ostanemo mirni u ovom sistemu eksploatacije. Udobnost, mir, prosperitet, izobilje nisu ništa osim čiste fantazije u ovom sistemu. Sistem eksploatacije je zadovoljstvo male manjine.

Ovaj društveni poredak mora biti srušen odjednom.

Vladavina kapitalista mora da se završi.

 

DOSTA JE BILO SA PREVARAMA

Naša zemlja je postala tlo međunarodnog monopola, kompanija i banaka, čije ime ne možemo čak ni pravilno izgovoriti.

Ovo je rezultat liberalne ekonomske politike koja se godinama sprovodi.

Dali su našu krv, znoj i suze kao poklon stranim kapitalistima koje su pozvali u zemlju rekavši da “imamo jeftinu radnu snagu”.

Opljačkali su prirodne resurse rekavši da “spalimo šume, zagadimo reke i niko se ne bi usudio da nas pozovu na odgovornost”.

Uništavanje prirodnih i društvenih resursa bez ograničenja, uspostavili su kreditnu ekonomiju koja im donosi ogromnu dobit, i ponosni su na rast.

Bilo je očigledno od prvog dana da će pogoditi zid od opeke kao rezultat ovog trulog razvoja. Turska ekonomija bi se našla u krizi čak i da se Sjedinjene Države nisu značajno mešale. Komunisti su istakli kako je turska ekonomija postala krhka dugi niz godina. Ali šta je krhkost? Krhkost je ranjivost, nemoćna je da se odupre negativnim događajima.

Ovaj sistem eksploatacije, koji nema budućnost, koji se održava iscrpljivanjem svih resursa i čini da ekonomija postaje sve zavisnija svakog dana, je krhak.

Taj sistem eksploatacije je učinio Tursku bespomoćnom.

 

PREPOZNAJTE KRIVCA

Oni ukazuju na američku administraciju kao agenta odgovornog za devalvaciju turske lire. Ovo je istina. Osim agresivnih ratova, udaraca i invazija, Sjedinjene Države takođe usmeravaju ekonomske sankcije, čak i sabotaže, kako bi zadržale dominantan položaj u imperijalističkom sistemu.

Međutim, Sjedinjene Države nisu jedini počinioci trenutne krize.

Tačno je da vlada AKP ima odgovornost u trenutnoj krizi. Ekonomska politika koju je usvojila AKP, koja je na vlasti već 16 godina, pojačale su eksploataciju, pljačku i nepravde. Pored toga, ova politika je zemlju oterala u  duboku krizu. Ipak, nije tačno da se krivica aktuelne krize stavlja na AKP.

Pravi počinioc je niko drugi osim kapitalističke klase koja ne brine o bilo čemu osim svom profitu; ovaj društveni poredak zasnovan je na eksploataciji. Prirodan rezultat činjenice da se naša ekonomija zasniva na obogaćivanju male manjine, a ne na ostvarivanju društvenih i nacionalnih interesa, nije ništa drugo do klizanje u duboku krizu.

 

TURSKA KOMUNISTIČKA PARTIJA

13.8.2013