SRAMNO PREKRAJANJE ISTORIJE U JAJINCIMA

Obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu u spomen kompleksu Jajinci, 04.10.2020. godine prisustvovali su  pored predstavnika stranih ambasada, Vojske Srbije, verskih zajednica i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić a u ime grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Tokom same komemoracije govornici su prećutali neke istorijske činjenice a polupismeni voditelj je izneo i jednu laž.

Podsećamo da je na stratištu Jajinci pobijeno  80.000 muškaraca, žena i dece  od strane fašista uz pomoć domaćih izdajnika, te predstavlja mesto najveće egzekucije na teritoriji okupirane Srbije. U Jajincima su streljani ljudi zbog svoje etničke pripadnosti, srpski ustanici iz redova Narodnooslobodilačkog pokreta, ideološki protivnici- komunisti, beogradski ilegalci, nasumično uhapšeni civili kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti. Glavne žrtve masovnih pogubljenja su bili Srbi komunisti i antifašisti, Jevreji i Romi.

Sramotno je da, tokom svog govora predsednica Vlade Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić nijednom nisu spomenuli komuniste patriote koji su nakon svirepih mučenja od strane Gestapoa i srpske izdajničke specijalne policije Milana Nedića i pripadnika Ljotićevog fašističkog Zbora streljani na stratištu Jajinci.

Antifašistima ne mogu se nazvati pripadnici četničkog ,,pokreta” Draže Mihailovića pošto su otvoreno sarađivali sa nacistima i izdajničkom vladom Milana Nedića, koji su nebrojeno puta, pored toga što su se aktivno borili protiv NOVJ, predavali zarobljene pripadnike partizanskog pokreta kao i njihove simpatizere i članove porodica fašistima koji su ih streljali upravo na stratištu Jajinci.

Treba naglasiti da je egzekucije u Jajincima pored Vermahta i nemačkog 64 policijskog bataljona( sastavljenog od folksdojčera) vršila i Srpska državna straža na čijem čelu je bio Milan Nedić.

Laž je i da nema preživelih logoraša  iz Banjičkog logora odakle su žrtve odvožene na streljanje u Jajince, verovatno iz razloga da se sakrije istina i da se ne bi govorilo o masovnim zločinima Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i Draže Mihailovića nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Pošto je jednu veliku neistinu izrekao i polupismeni voditelj programa na komemoraciji u Jajincima, da je dugo u SFRJ potiskivano sećanje na ovo stratište, napominjemo, da je prvo obeležje kojim su komemorirane žrtve ubijene i sahranjene u Jajincima postavljeno 07. jula 1951. godine u okviru obeležavanja desetogodišnjice ustanka u Srbiji. Okolni prostor je uređen i svečano otvoren 20. oktobra 1964 godine, u vreme proslave dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda. Spomen park u Jajincima je postao jedno od centralnih mesta komemoracije žrtava Drugog svetskog rata u Socijalističkoj Srbiji i Beogradu. Preuređen je 1988 godine, kada je u njegovom centralnom delu, na mestu najveće grobne rake, postavljen spomenik Vojina Stojića.

Naglašavamo da je u vreme SFRJ spomen park Jajinci bio mesto komemoracija i stalnih poseta učenika osnovnih i srednjih škola i javnih časova istorije. Danas je to mesto za roštiljanje.

Stop lažima, stop reviziji.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!