SPLIT OPET POCRVENIO – OD STIDA!

PRENOSIMO STAV BRATSKE SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE HRVATSKE POVODOM NASILJA NAD VATERPOLISTIMA CRVENE ZVEZDA U SPLITU

Socijalistička radnička partija SRP najoštrije osuđuje nacionalistički, homofobni i profašistički vandalski incident, divljački nasrtaj grupe huligana na igrače vaterpolo kluba Crvena zvezda koji su se, pred sportski derbi sa domaćinima, mirno odmarali  u našem kozmopolitskom gradu Splitu, poznatom po toleranciji i dobrodošlici svim ljudima svijeta.

Jedna devojka je prva prišla i pomogla Zvezdinom golmanu

 

Split, biser Jadrana, nekada  snažni privredni, društveni, školsko – znanstveni, medicinski, turistički, kulturni i sportski  centar Dalmacije i ovoga dijela Mediterana, krasio je mir, pjesma, te spokoj građana i brojnih zadovoljnih turista.

 

Od 90-tih doživljava tešku društvenu dekadenciju i potpuni privredni kolaps, gdje jedino turistička djelatnost  zadnjih godina bilježi nešto značajnije rezultate.  Nažalost, ovakvi anticivilizacijski događaji nanose novu sramotu na lice svih građana, ali i zorno oslikavaju bolesno stanje društva, postajući njegova prava legitimacija. Eskalacija incidenata po dalmatinskim gradovima, kao i u cijeloj zemlji, te bujanje pro ustaštva  među omladinom kao “pravim izrazom nacionalne pripadnosti“, zapravo je  refleksija licemjerne politike vlasti. Zatvarajući oči čak i na evropsku osudu profašističkog divljanja u nas, a s kojom se navodno identificira, vlast blagonaklono, dakle potpuno protuustavno, tolerira teror ulice i razularenih grupica, reviziju i potpunu negaciju  povijesne istine, rehabilitaciju zločinačke politike i prakse tzv. NDH i mnogo drugog, što svakodnevno poprima zabrinjavajuće razmjere. Sve to dovodi do osjećaja nelagode i nesigurnosti života velikog broja naših sugrađana i  baca iznimno lošu sliku na grad i nastojanje da se svaki gost i namjernik među nama osjeća sigurnim i zadovoljnim.

Zahvaljujemo se svima koji su spriječili da ova sramota preraste u tragediju većih razmjera, jer su pokazali  da se mnogi žitelji Splita ne mire sa ovim stanjem.                                                                               Zahtijevamo od institucija da svojim djelovanjem vrate gradu izgubljenu sigurnost i mir!

 

Split 09.02.2019.

 

Gradska organizacija Split