RAT ZA PLANINSKI CRNI VRT

Dok se borbe za Nagorno- Karabah uveliko vode, do Srbije su još u julu stigle vesti o umešanosti naše zemlje u izvoz naoružanja za potrebe Jermenske armije. Vlasti Azerbejdžana utvrdile su da minobacačke granate koje su korišćene tokom četvorodnevnih sukoba u julu dolaze iz Srbije. Zbog toga je ambasadorka Srbije pozvana na razgovor, a azerbejdzanske vlasti su zamerile srpskim vlastima na izdatim dozvolama. Mediji u Azerbejdžanu su pisali i da je vlada u Bakuu među prvima poslala pomoć tokom poplava u Srbiji 2014 godine. Ostaje nepoznanica da li je trgovac bio bivši kondukter a sada glavni u ovom prljavom poslu Slobodan Tešić koji je najveći finansijer vladajuće Srpske napredne stranke ili GIM koji finansira porodice funkcionera.
Zašto se vode borbe za Nagorno-Karabah?
Nalazi se na području Južnog Kavkaza, u okviru azerbejdžanskih granica koji velikom većinom naseljavaju Jermeni. Nagorno- Karabah je spoj ruskih i turskih reči i znači ,, planinski crni vrt”. U vreme socijalizma i Sovjetskog Saveza nije bilo sukoba sve do 1988. godine kada je skupština Nagorno- Karabaha glasala da postane deo Jermenije a 1991. godine na referendumu doneta je odluka o nezavisnosti od Azerbejdžana. Krvavi rat trajao je od 1991 do 1994. godine kada je potpisan mirovni sporazum. Treba istaći i da se na teritoriji Jermenije nalazi eksklava Nahčiven koju naseljavaju uglavnom Azeri te je to bio razlog da Azerbejdžan pristane na status kvo.
Teritorija Nagorno- Karabaha dragocena je i zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze dva velika naftna cevovoda koji iz Azerbejdžana sprovode naftu kroz Kavkaz. Samim tim i velike države Turska i Rusija imaju svoj interes. Posle poziva da se situacija smiri, odabrale su svoju stranu. Rusija podržava Jermeniju a Turska Azerbejdžan.
Iz Jermenije i Rusije optužuju Tursku da je angažovala islamske borce teroriste i Tursku muslimansku miliciju za borbe protiv Jermena dok Turska i Azerbejdžan optužuju Jermeniju da je angažovala borce Kurdistanske radničke partije.
Nema sumnje da Turska i Rusija koriste situaciju za jačanje svog uticaja na Južnom Kavkazu a netreba isključiti ni svetskog policajca SAD.
Narodi Azerbejdžana i Jermenije kao i radnička klasa u ove dve kavkaske zemlje, ne sme dozvoliti da nacionalisti i buržoaske vlade dovedu do još većih razaranja i žrtava.