PROMOCIJA POŠTANSKE MARKE- 120 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE KUBE

Dana 13.12.2022. godine u PTT muzeju održana je promocija poštanske marke sa likovima poznatih pesnika Laze Kostića i Hoze Martija (José Martí), kojoj je prisustvovala i delegacija Komunista Srbije.. Povod za izdavanje ove poštanske marke je 120 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.
Borba za nezavisnost Kube od kolonijalne vladavine počela je 1868. godine i trajala je tri decenije. Godine 1902. uspostavljena je neokolonijalna republika i iste godine su započele diplomatske veze između Srbije i Kube.
Potpunu slobodu narod Kube ostvario je pobedom revolucije Prvog januara 1959. godine.
Danas su obe zemlje prijatelji sa dugom tradicijom intezivnih bilateralnih odnosa, zasnovanih na međusobnom razumevanju i istinskom bratstvu dva naroda. Saradnja u privredi i kulturi je uvek bila plodna i vremenom se intenzivirala. Na diplomatskom planu saradnja dveju zemalja je posebno osnažena zajedničkim delovanjem i učešćem u Pokretu nesvrstanih, kako u vreme njegovog osnivanja, tako i u vreme najvećeg uspona,kada je Srbija bila u sastavu SFRJ. Josip Broz Tito i Fidel Kastro Ruz su bili istinski prijatelji i borci protiv imperijalizma.
Prigodno izdanje “120 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube” svojim vizuelnim sadržajem odaje počast dvojici književnih velikana, koji su stvarali u sličnom periodu i koje povezuje različitost interesovanja i delatnosti mimo književnog sveta – Laza Kostić i Hose Marti.
Pored domaćina ambasadora Republike Kube Gustava Trista del Toda i predstavnika Pošta Srbije prisutni su bili i predstavnici mnogih ambasada, Društvo srpsko kubanskog prijateljstva i građani prijatelji Republike Kube.