PIKASO: JA SAM KOMUNISTA I MOJE SLIKE SU KOMUNISTIČKE SLIKE

Pikaso je uradio plakat za film ” Bitka na Neretvi”

Na Pikasovoj izložbi u Parizu Veljko Bulajić je ponudio Pikasu da uradi Plakat za film ” Bitka na Neretvi”. Pikaso je odgovorio da prvo mora da odgleda film, pa će doneti odluku. Nakon što je odgledao film Pikaso je pristao da uradi plakat. Plakat je urađen u stilu Pikasovog kubizma, u jarko crvenoj boji koja predstavlja herojstvo, stradanja, žrtve rata i borbu za slobodu. Bulajić je platio rad slavnog umetnika sa 12 boca najboljeg jugoslovenskog vina koje je slikar tražio kao honorar. Pikaso je uradio samo dva filmska plakata i to za filmove „ Andaluzijski pas „ i „ Bitka na Neretvi „.

Prvi Pikasov politički rad je bio ” San i laži Franka ” ( 1937 ) koji je u obliku razglednica trebao da se prodaje radi prikupljanja pomoći Španskom Republikanskom Pokretu .Godine 1944. Pikaso je pristupio Francuskoj Komunističkoj Partiji. Nagrađen je 1950. godine Staljinovom nagradom za mir, a 1962. godine Lenjinovom nagradom za mir od strane Sovjetske vlade. Imao je ogroman broj angažovanih političkih slika. Ovom prilikom pomenućemo sliku ” Masakr u Koreji ” koju je Pikaso naslikao iz revolta prema zverstvima američkih vojnika u Korejskom ratu, te ih je naslikao kao futurističke vitezove koji sa mačevima jurišaju na trudnice sa decom. Ostao je marksista do kraja svog burnog i plodonosnog života.

Čuven je citat Salvadora Dalija: Pikaso je slikar, kao i ja; Pikaso je Španac kao i ja; Pikaso je komunista za razliku od mene.