ODRŽAN PROTEST “PENZIONERI PITAJU”


Dana 15.06.2020.godine održan je protest “pod nazivom “Penzioneri pitaju” na kojem su učestvovali i aktivisti partije Komunisti Srbije. Protest je održan na trgu Marksa i Engelsa u organizaciji Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.
Na protestu je pročitan dopis koji je upućen predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću,kao odgovor na pismo koje je uputio penzionerima pre nekoliko nedelja.
Učesnici protesta su postavili pitanje,da li u uslovima diskriminacije penzioneri izlaskom na izbore treba da održavaju sistem koji je to omogućio i koji to toleriše.
Traženi su odgovori i na pitanja:
– Kada će penzionerima kojima su penzije umanjene od 2014. do 2018.godine, neisplaćeno biti vraćeno sa kamatom?
– Kada će predstavnici penzionera i zaposlenih koji plaćaju doprinose PIO imati većinu u Upravnom odboru Fonda PIO?
– Na koji način obezbediti finansijsku održivost Fonda PIO tako da ne zavisi od izvršne vlasti i budžeta?
– Kada će najniža penzija poljoprivrednika biti izjednačena sa najnižom penzijom ostalih kategorija penzionera?
– Kada će biti ukinuto trajno umanjenje penzija penzionerima koji su sa 40 godina staža otišli u prevremenu starosnu penziju?
Učesnici protesta su sa trga Marksa i Engelsa krenuli u protestnu šetnju do zgrade Predsedništva Republike Srbije gde su izveli perfomans ritualnog spaljivanja sramnog pisma koje je predsednik Aleksandar Vučić uputio penzionerima te su zatražili od njega da podnese ostavku na tu dužnost jer u isto vreme obavlja i dužnost predsednika Srpske napredne stranke što je suprotno Ustavu,i pribavlja korist toj stranci,što je u suprotnosti i sa moralom.
Potom su se uputili do zgrade Ustavnog suda Srbije gde su pokušali da “isteraju demone” koji tu instituciju sprečavaju da radi svoj posao.
Protest se završio ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde je održan perfomans unošenja istine u javni servis.
Komunisti Srbije će uvek biti uz sve slojeve naroda koji su ugroženi surovom buržoaskom vladom koja je u službi krupnog kapitala.