OČISTIMO RUSIJU OD EKOLOŠKOG I POLITIČKOG SMEĆA

DRUG SERGEJ SKVORCOV IZ BRATSKE KP SSSR IZVEŠTAVA O MITINGU IZ MOSKVE

КОМУНИСТИЧКА ПАРТИJA СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА

ЦЕНТРАЛНИ КОМИТЕТ

ПРЕС-ЦЕНТАР

Организациони комитет уједињене опозиције одржао је у Москви на Суворовском тргу митинг «Ja/ми – Шиес! Очистимо Русију од смећа!», који је окупио људе различитих идеолошких и политичких ставова и био један од најмасовнијих у последње време опозиционих дешавања. Митинг, на ком су такође присуствовали активисти из разних региона земље, исказао је солидарност Московљана са заштитницима Шиеса и затражио је од власти да предузме мере за решавање насушних еколошких проблема. Учесници митинга такође су нагласили неопходност да се земља очисти од политичког смећа и смене курса.

На митингу је усвојена  следећа резолуција:

Ми, људи различитих генерација и политичких убеђења – окупили смо се заједно да бисмо зауставили претварање Русије у депонију. Депонију кућног смећа, али и депонију моралног, духовног и политичког смећа, коју нам је приредила „елита“, коју не интересују народ и његово пребивалиште.

 Ми смо солидарни с протестантима, житељима Шиеса. Захтевамо да се одмах заустави градња полигона за смеће у наведеном насељу, који угрожава здравље грађана и очување природе руског севера. Захтевамо да се прекине било која врста притиска на противнике депоније, између осталог на њиховом радном месту.

Такође делимо забринутост становника Сергијево-Посадске, Ногинске, Волоколомске, Троицке и других округа Московске области, где постоји опасност од градње нецивилизованих, опасних предузећа за рециклажу смећа. Нека се глас ових људи чује гласније, а власти не спречавају изражавање грађанске позиције!

Убеђени смо да се било каква градња предузећа за рециклажу смећа треба усагласити са месним житељима путем свима доступних дискусија, а најбоље путем локалних референдума. Нема сагласности становника – нема градње!

Ми знамо: у нашој земљи и свету постоје технологије градње предузећа за дубинску прераду смећа и за коришћење добијених материјала у економији. Држава треба да реализује специјални програм за примену таквих технологија за стварање исплативог бизниса на њиховој основи. Захтевамо од градоначелника С. Собјањина да одмах почне да ради у поменутом правцу, а не да се траже места на која се за буџетски новац може извести и закопати смеће Москве – извор будућих еколошких катастрофа.

Видимо: данас се око „теме смећа“ врти мноштво несавесних чиновника и делатника, који покушавају да се брзо окористе на рачун погоршања живота људи и фаталног загађења природе. Тим људима је место у затвору!

 Схватамо да данашњи систем није способан да ефикасно решава еколошке проблеме земље, као, уосталом, и многе друге. Неопходно је да се кардинално мења социјално-економски курс земље, то јест да се Русија очисти не само од кућног, већ и од политичког смећа!

Сви заједно –  очистимо Русију!

 

 

 

 

.