NJEGOŠ I JUGOSLAVIJA

Njegoš je tvorac te slobodarske i magične reči JUGOSLAVIJA.

Na današnji dan 13. Novembra pre 206 godina rođen je Petar II Petrović Njegoš, vladar, vladika, pesnik i filozof. U svom pismu Medu Puciću 23. 04. 1849. godine pored ostalog piše: “ Ja sam se u početku nešto nadao, nego danas vidim da je za sad  jugoslavenstvo idealna riječ koja samo praznijem glasom lijepo zveči. Što je Banovina ( Trojedna Kraljevina ) I Vojvodstvo? To su mrtve istorijske riječi, drugo ništa. Jugoslaveni sile svoje ne poznaju, pa i zasluge svoje ne vide . Stoga oni sebe i predaju slijepo u bezuslovno ropstvo tuđinu “.

Povodom proslave stogodišnjce štampanja Gorskog vijenca Maršal Tito je napisao organizatorima : U ime Vlade FNRJ i u svoje ime pridružujem se proslavi stogodišnjice spjeva za slobodu Južnih Slovena – Gorskog vijenca – velikog pjesnika Južnih Slovena, sina Crne Gore, Njegoša, koji je odigrao krupnu ulogu u podizanju svijesti Južnih Slovena u borbi za svoju nezavisnost, slobodu i napredak.

Njegoš I njegovo delo će ostati večna inspiracija svih progresivnih i slobodoljubivih ljudi, ne samo naših jugoslovenskih protorara, već i cele planete.

“Vuk na ovcu svoje pravo ima,

Ka tirjanin na slaba čovjeka;

Al tirjanstvu stati nogom za vrat,

dovesti ga k poznaniju prava,

to je ljudska dužnost najsvetija.”