NEMIRI NA HAITIJU

Prenosimo tekst organizacije  “Jugoistočna zvezda” iz Rusije:

U glavnom gradu republike Haiti vodi se rat. Armija i policija pucaju na učesnike masovnih anti-vladinih protesta. U državi na severnoj obali Karipskog mora je višegodišnja humanitrana kriza-glad, nemaština, nezaposlenost i odsustvo minimalnog socijalnog standarda. Na vlasti se nalazi poslušni režim koga ne intersuje demokratska država, koju podržavaju međunarodni mediji.

Na ostrvu Haiti nedaleko od Venecuele, gde nema nikakvog socijalizma, već čisti nepomućeni kapitalizam po savetima Vašingtona, već nekoliko dana su protesti, sa mnogo ranjenih i poginulih. Niko iz Vašingtona novog predsednika Haitija izabranog u „Ovalnom kabinetu“ ne kritikuje niti obeležava, ne uvode se sankcije protiv Haitija, ne sprema se intervencija, a međunarodna zajednica ćuti.

Lokalno stanovništvo traži ostavku vlade koja je razgrabila humanitarnu pomoć, ogrezla u korupciji i totalno je nesposobna da poboljša život naroda koji se nalazi na ivici preživljavanja.

Narod je zasuo kamenicama dom predsednika države, a vlast je izazvala pogorome u glavnom gradu Haitija. U Vašingtonu se nisu zabrinuli na temu „uspostavljanja demokratije“ na Haitiju. Zašto bi? Velikih izvora nafte na Haitiju nema, a resursi koje ima su već pod kontrolom američkog kapitala.