NAJVEĆI BDP SRBIJA JE IMALA TOKOM SOCIJALISTIČKE IZGRADNJE

Srbija je po današnjim merilima sporo ekonomski napredovala sve do dolaska komunista na vlast. Ekonomski uspon socijalističke Srbije u okviru SFRJ teško ko može da negira, pa čak i oni koji nisu naklonjeni komunizmu.
U blizu tri decenije koje su usledile posle najrazornijeg rata u istoriji civilizacije došao je najsnažniji ekonomski rast koji je Srbija iskusila od 1815. godine pa do danas.
Tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih, BDP prosečnog stanovnika Srbije se povećavao po neverovatnoj stopi od čak 5,2%, te se tokom jedne generacije dohodak kumulativno uvećavao neverovatnih četiri i po puta. Takva brzina privrednog rasta je nešto što se vidi golim okom, za razliku od vekova koje su naši preci proveli misleći da se na svetu ništa ne menja.
Legat jugoslovenskog sna o odlascima na letovanje za jednu platu, socijalna sigurnost, efikasni zdravstveni i obrazovni sistem postao je stvarnost za najveći deo populacije.
Tokom osamdesetih stvorili su se uslovi za do tada neviđenu kreativnost koja se posebno ispoljila u kulturi, umetnosti i nauci.
Istorijski najbolja pozicija, jeste 1979. godina kada Srbija znatno bolje stoji od Portugalije, Poljske, Češke, Rumunije i Bugarske, kada smo praktično bili izjednačeni sa Grčkom i blago ispred Španije, i tek dvostruko slabiji od proseka za Zapadnu Evropu.
Krajem 1920-ih bili smo stoleće iza Francuza a već 1955. zaostatak za Francuskom je smanjen na 65 godina, za Nemačkom smo zaostajali 1929. 160 godina da bi 1955. zaostatak prepolovljen na 81 godinu. U narednih četvrt veka bili smo na ubrzanom putu ublažavanja zaostajanja, i dostigli maksimum 1979. godine kada je prosečan Srbin imao dohodak kao prosečan Nemac lil Francuz samo 16, odnosno 11 godina ranije.
Izuzimajući period socijalističke izgradnje kada je prosečan Srbin najbolje živeo, Srbija se držala ekonomskih postulata kapitalizma. Period posle kontrarevolucije i razbijanja SFRJ doneo je pljačkašku privatizaciju, uništavanje nekadašnjih privrednih giganata, socijalnu nesigurnost, enormno bogaćenje pojedinaca i veliko siromaštvo najvećeg dela naroda.