MEĐUNARODNA VIDEO KONFERENCIJA POSVEĆENA POLOŽAJU PENZIONERA

Dana 28. septembra 2021. godine Komunisti Srbije su učestvovali na onlajn konferenciji posvećenoj položaju penzionera u bivšim socijalističkim zemljama. Sastanka je predsedavao drug Sergej Skvorcov iz KP SSSR inače i koordinator za bivše socijalističke zemlje Međunarodnog sindikata penzionera i siromašnih ljudi u sastavu VFP, a učestvovali su još i drugovi i drugarice iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Uzbekistana kao i naš delegat.

Delegat partije Komunisti Srbije, izneo je naš stav da se ogromna većina penzionera suočava sa teškom materijalnom situacijom i da im je život sveden na puko preživljavanje. Sav trud i rad koji su uložili u izgradnju države i ekonomije kao i dugogodišnje ulaganje u penzioni fond je obezvređenoi visina njihovih penzija zavisi od dobre volje političara i tajkuna koji su u međusobnoj sprezi.

Komunisti Srbije će uvek biti uz ponižene i potlačene građane Srbije, samim tim i uz našu najstariju populaciju.

Partija Komunisti Srbije poziva, opet, sve penzionere da nam se priključe i da kroz zajedničku borbu ponovo uspostavimo društvo dostojno čoveka, kakvo samo može biti u socijalizmu.

U nastavku objavljujemo referat naše partije:

DRUGARICE I DRUGOVI
Pozdravljam vas u ime revolucionarne marksističko-lenjinističke partije Komunisti Srbije. Pitanje položaja penzionera u društvu za nas nije socijalno pitanje već je političko pitanje. U savremenom kapitalizmu koji je destruktivan i nehuman položaj penzionera je neprihvatljiv i vremenom biće sve gori. Profesori studentima otvoreno i bez srama govore da kad dođu u starost penzije neće postojati. Jedino rešenje za penzionersku populaciju kao i za sve društveno ugrožene grupe je rušenje kapitalizma i izgradnja socijalizma u kome je jedino moguće da se penzionerima na dostojanstven i pravedan način legalizuje status. Danas u Srbiji živi 1700000 penzionera. Neki su članovi naše partije. Svi oni imaju ratno iskustvo pošto su učestvovali 1999. godine u ratu protiv NATO agresora. Samo penzioneri u Srbiji su ratovali protiv NATO pakta. Minimalna penzija u Srbiji iznosi 50 evra a maksimalna 1300 evra što je još jedan pokazatelj dubokih socijalnih razlika u društvu. Milion penzionera ima penzije ispod 300 evra. Oni su sirotinja i prinuđeni su da štede na hrani, lekovima, odeći a najsitnija životna zadovoljstva su im nedostupna. Moramo napomenuti da u Srbiji postoji oko 250 000 građana koji su stariji od 65 godina koji nisu ispunili uslove za dobijanje penzije i ono predstavljaju najugroženiji deo starije populacije. Buržoaska nenarodna, podanička vlast u Srbiji najčešće zbog neplaćenih računa izbacuje starije građane iz svojih domova. Epidemija Kovida 19 još je višeoežala život penzionerima. Zbog oslabljenog imuniteta oni su zdravstveno najugroženiji. Pošto su mnoge bolnice postale kovid bolnice naše zdravstvo prima samo hitne i teške slučajeve. Preventiva i redovni pregledi se čekaju mesecima tako da je smrtnost drastično povećana. Naša partija se priključuje protestima koje organizuju penzionerski sindikati. Rukovodstva tih sindikata kao i drugih penziunerskih organizacija su podanička i nejedinstvena, tako da je rezultat njihovih aktivnosti skroman.
Komunisti Srbije na međunarodnim skupovima već godinama apeluju da se formira Nova Komunistička Intrenacionala čime bi ojačao komunistički pokret a samim tim i ojačala borba za prava penzionera. Da bi borba penzionera bila efikasnija sa naše tačke gledišta vidimo dva načina. Prvi: Da se penzioneri uključe u komunističke partije i daju doprinos klasnoj borbi. Drugi: Da komunisti uđu u penzionerske organizacije i tako ih ojačaju. Mislimo da je prvi način pravi put pošto jedino rušenje kapitalizma poprvlja položaj penzionerima i celokupnom stanovništvu.

ŽIVELA BORBA ZA PRAVA PENZIONERA!