KRAH ZDRAVSTVENOG SISTEMA U SRBIJI

Uprkos pokušajima Vlade Republike Srbije da ubedi građane da drži situaciju pod kontrolom činjenice ukazuju na totalni raspad zdravstvenog sistema u našoj zemlji.
Za nekoliko dana decembra, broj zaraženih u Srbiji prešao je 200.000, a zaključno sa 10.12.2020. godine 249.224, na respiratorima je 323 obolelih dok je broj žrtava 2172.
Narod nema poverenje u struku, institucije i političare jer živimo u neuređenoj državi. A nekada smo i mi imali uređenu državu. Epidemija variole pre skoro 50 godina rešena je uspešno jer su ljudi imali poverenje u sistem i nisu verovali u teorije zavere, kao što danas veruju.
Početkom sedamdesetih godina prošlog veka u Srbiji je započet program regionalizacije zdravstvene službe sa ciljem bolje primene programa obaveznih vidova zdravstvene zaštite. Ovakav pristup u postupnom razvoju sveobuhvatne zdravstvene zaštite bio je nov u svetu i tako postao primer za mnoge zemlje.
Sasvim je moguće da se Srbija ne bi tako uspešno izborila sa epidemijom velikih boginja da nije započela ovakav razvoj.
Ne treba zaboraviti da je u rezoluciji SZO naglašeno da su otvorenost i pravovremena reakcija države bili od odlučujućeg značaja za brzo i potpuno iskorenjivanje uzročnika variole i očuvanje ugleda tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a srpsko zdravstvo bilo je njen progresivni deo. Kreator takve zdravstvene politike bio je nedavno preminuli profesor Đorđe Jakovljević, ekspert SZO i pionir moderne preventive i sveobuhvatne zdravstvene zaštite na ovim prostorima.
I zato kada danas neki kažu kako je drugima lakše jer misle ,, oni imaju ono što Srbija nema”, treba podsetiti da smo i mi nekad imali nešto što drugi nisu imali, ali ga nismo ni cenili ni čuvali već izgubili negde u magli proteklih 30 turbulentnih godina zaplitanja i saplitanja.
Puka je istina da su sve buržoaske vlasti od raspada SFRJ do danas, svojim nečinjenjem, pasivnošću, te raznim kriminalnim radnjama doprinele tom kolektivnom neuspehu i raspadu društva što za posledicu ima i krah zdravstvenog sistema u Srbiji.