KONFERENCIJA POVODOM REVIZIJE ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA

 

Dana 06.02.2020. godine u Bolonji u organizaciji bratske Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia ONLUS, održana je konferencija povodom revizije istorije Drugog svetskog rata,te rezolucije EU kojom se izjednačavaju fašistički zločini i borba komunista za oslobođenje.Na konferenciji su učestvovali i delegati partije Komunisti Srbije drugovi Dragan Ivić i Dejan Jovanović kojom prilikom su pročitali referat.Sa prostora SFRJ učestvovali su još predstavnik SRP Hrvatske drug Davor Rakić i predstavnik SKOJ-a drug Dušan Milenković.Uvodnu reč je imao drug Andrea Martokia koji je govorio o zločinima italijanskih fašista tokom okupacije Jugoslavije kao i o zverstvima počinjenim na teritoriji Italije.Na konferenciji su učestvovali i italijanski istoričari koji su posebno skrenuli pažnju na pokušaj da se italijanski fašisti predstave kao žrtve partizana i komunista.
Na kraju je prvi put u Italiji izvedena javna projekcija filma jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića ” Okupacija u 26 slika”.
Komunisti Srbije će se uvek boriti protiv revizije istorije Drugog svetskog rata i pokušaja izjednačavanja pravedne borbe pripadnika NOVJ i svih kvislinga sa prostora Jugoslavije.