KOMUNISTI SRBIJE U TV DEBATI

Zaključak pete debate “Južnih vesti” – Kampanja bojkota pokazala ko je ko

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti

Izvor: Južne vesti

U poslednjoj predizbornoj debati Južnih vesti o temama važnim za građane razgovarali su Dragan Stojadinović iz Narodne stranke i Dejan Sklizović iz Komunista Srbije, obojica iz stranaka koje su u kampanji bojkota. Mišljenja obojice je da je bojkot jedino sredstvo koji se može doći do fer i poštenih izbora, što oni koji će se održati 21. juna, kako kažu, nisu.

Stojadinović smatra da nije bilo mnogo vremena za kampanju bojkota i da ona nije u potpunosti bila uspešna, dok je mišljenje Sklizovića da je njen uspeh veliki zbog čega će izlaznost biti mala.

Da kampanja bojkota nije u potpunosti bila uspešna Stojadinović smatra zato što je dosta ljudi koji su u početku bili za bojkot sada u izbornoj trci. Kampanja se intezivirala u poslednje vreme, dodaje, ali je opoziciji falilo jedinstvo. U niškom odboru Narodne stranke nikada nije bilo diskusije da li će biti bojkota, kaže on, jer je to bila jedina opcija, a za one koji su datu reč pogazili kaže da je ovo bila jedinstvena prilika da se vidi ko je oran da radi u interesu javnosti, a kome su bitni mandati.

Sa druge strane, Sklizović je mišljenja da je kampanja izuzetno uspešno prošla jer su u prethodnom periodu razgovarali sa građanima, objasnili im zašto je bojkot važan i edukovali ih o tom pitanju. Da je kampanja bojkota bila uspešna pokazaće rezultati izbora, a prema njegovim rečima, neće izaći više od 35 % upisanih birača.

Stojadinović nije želeo da licitira sa brojkama jer, kako kaže, upravo su one bile razlog za bojkot – ne može se verovati onima koji broje listiće i zbog toga se izlaznošću ne može meriti uspeh bojkota.

Što se narednih izbora tiče Stojadinović smatra da će oni biti onda kada Aleksandar Vučić odluči, ali zapravo predviđa da bi oni realno mogli da se održe naredne ili najkasnije 2022. godine, zajedno sa predsedničkim izborima.

Nešto optimističniju prognozu ima Sklizović i smatra da će izbori biti za 6 meseci, ali isto kao i Stojadinović, smatra da će to zavisiti od jednog čoveka – Aleksandra Vučića.

Više o ostalim temama o kojima su razgovarali predstavnici ovih stranaka pogledajte u video snimku debate.