KOMUNISTI SRBIJE SVEČANO OBELEŽILI MEĐUNARODNI DAN ŽENA U SUBOTICI

Dana 8. marta 2022. godine Opštinski komitet Komunista Srbije Subotica svečano je obeležio međunarodni praznik Dan žena.
Komunisti i antifašisti moraju odlučno povećati uticaj žena u borbi protiv kapitalizma i neofašizma što većim uključivanjem žena u klasnu borbu.
Neprocenjiv je doprinos koji su milioni žena svih uzrasta dale u narodnooslobodilačkoj borbi Jugoslavije: radnice, seljanke, domaćice, studentkinje, intelektualke bile su uključene na razne načine u veliku borbu za slobodu i ravnopravnost.
Statistički podaci govore da je tokom NOB-a oko 100.000 žena prošlo kroz redove NOVJ: kao borci, bolničarke, komandiri i komesari. Oko 25.000 žena poginulo je u oružanoj borbi s okupatorom i domaćim izdajnicima, 40.000 žena je bilo ranjeno, 1171 žena nosioci su Partizanske spomenice od 1941. godine. Za narodne heroje proglašena je 91 žena, a 2000 postale su oficiri Narodnooslobodilačke vojske. Više od 600.000 žena, često zajedno sa malom decom, okupatori i domaći izdajnici su odveli u logore i tamnice, gde su masovno ubijane.
Problem ravnopravnosti žena u Srbiji nakon kontrarevolucije nastao je kao problem ekonomskog propadanja društva u pljačkaškom kapitalističkom društvu, primitivizmu, religioznim shvatanjima i drugih konzervativnih predrasuda, privatnosvojinskih odnosa koji sve pogubnije deluju na život porodice.
U tom smislu borba za ostvarivanje pune emancipacije žena postaje sastavni deo sveukupne borbe za oslobođenje čoveka i njegovog rada te potpunog rušenja kapitalizma.