KOMUNISTI SRBIJE SVEČANO OBELEŽILI DAN USTANKA

Dana Sedmog jula delegacija Komunista Srbije svečano je obeležila  Dan ustanka naroda republike Srbije u selu Bela Crkva pored Krupnja. Dan kad su pripadnici Rađevske partizanske čete na čelu sa drugom Žikicom Jovanovićem Špancem započeli borbu protiv okupatora i njegovih slugu.
Tog 7. jula 1941. u selo Bela Crkva gde se održavao Ivanjadanski vašar došli su borci Rađevske čete Valjevskog partizanskog odreda.
Komandant čete dr Miša Pantić , student prava Vladan Bojanić i novinar Žikica Jovanović Španac su održali govore i pozvali narod na ustanak protiv okupatora.
Posle održanog govora partizani su otišli u pravcu šume a u selo su pristigli žandari narednik Bogdan Lončar i kaplar Milenko Braković lojalni okupatoru u službi Milana Nedića. Lončar je inače pre rata bio u žandarskoj službi na dvoru Karađorđevića u Beogradu i bio je osvedočeni mrzitelj komunista .
Počeli su da rasteruju narod koji je još ostao na skupu raspravljajući o onome što je čuo od komunista.
Vladan Bojanić koji je ostao u selu je požurio za drugovima i obavestio ih o novim okolnostima koje su nastale po njihovom odlasku.
Španac i Pantić su se odmah vratili u selo i zatekli su žandare kako rasteruju okupljeni narod.
Do tad, do 7. jula 1941. godine partizani su samo razoružavali žandare i puštali su ih na slobodu. Ovaj put okolnosti su bile drugačije.
Dva dana pre toga 5.jula je streljano 13 komunista u Beogradu koje su žandari Milana Nedića predali gestapou.
To su drugovi Španac i Pantić dobro znali ali su ipak prvo pozvali žandare na predaju.
Narednik Bogdan Lončar je prvi zapucao u pravcu partizana ali ovaj put je ispred sebe imao prekaljenog španskog borca iz mnogih bitaka. Komesar Španac je uzvratio paljbu iz svog pištolja i likvidirao obojicu neprijatelja.
Nije bilo Srbin protiv Srbina kako revizionisti žele da predstave taj slučaj. Bilo je Srbin, komunista, borac za slobodu i Jugosloven protiv sluga okupatora.
Članovi partije Komunisti Srbije su i danas kao i svake godine bili u Beloj Crkvi i odali su poštu našim drugovima koji su započeli borbu protiv okupatora. Sa nama je danas bio i drug Ante Dabić jedini živi borac slavne Prve proleterske brigade koji ove godine puni 100 godina života
Smrt fašizmu- Sloboda narodu!