KOMUNISTI SRBIJE OBELEŽILI DAN BORCA

Dana 04. jula 2020. godine, delegacija partije Komunisti Srbije položila je cveće na spomenik ,, Poziv na ustanak” .
Dan borca, obeležava godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 04. jula 1941. godine u Beogradu u kući Vladislava Ribnikara, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije. Sednici su prisustvovali: Generalni sekretar KPJ Josip Broz Tito, kao i članovi CK Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Ivo Lola Ribar, Svetozar Vukmanović Tempo i Sreten Žujović. Doneta je odluka da se sa sabotaža i diverzija pređe na opšti narodni ustanak, a da partizanski rat bude osnovna forma razvijanja ustanka.
Na kraju sednice upućen je proglas narodima Jugoslavije s pozivom na ustanak koji je napisao Ivo Lola Ribar.
Kuću u kojoj je održana sednica, Vladislav Ribnikar je posle rata poklonio Komunističkoj partiji Jugoslavije a u njoj je otvoren Muzej 4. juli, koji je radio sve do 2000. godine. Žalosno je kako se vlasti od 2000. godine do danas, odnose prema ovom Spomeniku kulture od izuzetnog značaja i prema ovom važnom datumu iz istorije antifašističke borbe srpskog i jugoslovenskih naroda.
Nije bilo ni delegacije lažnih levičara is Socijalističke partije Srbije, verovatno iz razloga što su izbori nedavno prošli.
Delegacija partije Komunisti Srbije, bila je jedina komunistička partija koja je obeležila ovaj datum i položila cveće na spomenik ,, Poziv na ustanak “.
Pored nas ovaj datum obeležili su i predstavnici SUBNORA, Sekcija Prve proleterske brigade i Društvo za istinu o NOB-u i Jugoslaviji.
Svim narodima i narodnostima SFRJ čestitamo Dan borca.
SF/SN