KOMUNISTI SRBIJE AKTIVNI U UDRUŽENJU GRAĐANA ZA BORBU PROTIV RAKA

Udruženje građana za borbu protiv raka u Pančevu ima 2500 članova, najveće je u Srbiji i u njemu su aktivni članovi Komunista Srbije. U Južnom Banatu, Pančevu i okolini i dan danas, dvadeset godina posle Nato bombardovanja osećamo njihovo zdravstveno razaranje. Nije samo osiromašeni uranijum, nisu samo kasetne bombe štetne po zdravlje. Pančevo je za vreme SFRJ imalo veliku industrijsku zonu i jaku hemijsku industriju. Nemoguće je nabrojati koliko su puta avioni Nato alijanse gađali Petro-hemijski kompleks i koliko štetnih materija je otišlo u vazduh zemljište i vodu.

Broj obolelih od kancera u Pančevu i okolini se drastično povećao posle bombardovanja a tendecija rasta je prisutna i danas. To je razlog da u Pančevu postoji udruženje građana za borbu protiv raka, koje ima veliki broj mesnih odbora. Pančevačko udruženje za borbu protiv raka je najveće u Srbiji ima 2500 članova i to su uglavnom pacijenti, među kojima su i članovi Komunista Srbije, koji su lečeni na razne načine protiv kancera ( operacije, hemoterapija, zračenja… ). Članovi su takođe i ljudi dobre volje koji nas pomažu na razne načine a najčešće novčano. Naše aktivnosti su organizovanje tribina, predavanja o prevenciji o načinu lečenja kancera i u tome nam pomažu doktori raznih profila ( onkolozi, urolozi, hirurzi itd ).

Tačan broj naših članova na našem prostoru ne možemo da znamo pošto nam se učlani 200-300 novih članova ali i premine od kancera približan broj članova godišnje.

Zlatoje Krčadinac