JEDAN JE BRANKO PEŠIĆ, SAMO U SOCIJALIZMU PRAVI LJUDI SU NA PRAVOM MESTU

Na kormilu grada Beograda bilo je 77 gradonačelnika a najdublji trag ostavio je Branko Pešić. Nije sadašnja radikalska vlast udarila temelje,,Beograda na vodi”, već je to uradio Branko Pešić, samo se to u vreme socijalizma nazivalo Beograd na Savi. Novobeogradski blokovi nanizani obalom i danas deluju veličanstvo. Beograd na Savi za razliku od Beograda na mutnoj vodi bio je izgrađen parama iz Fonda solidarnosti.
Za vreme gradonačelnikovanja Branka Pešića u Beogradu svake godine je građeno više stanova nego što danas niče u celoj Srbiji! Zvanični podaci pokazuju da je od 1965 do 1973. godine izgrađeno 81.387 stanova.
U vreme socijalizma i Branka Pešića izniklo je 66 osnovnih škola i devet srednjih škola, Gazela, Terazijski tunel, Narodna biblioteka, hale”Pinki” i “Pionir”, “Skadarlija”, “Beograđanka”, pet sportskih centara s bazenima, uređena je Ada Ciganlija…
Za mandata Branka Pešića ustanovljeni su festivali: Bitef, Bemus i Fest.
Ono što se ne spominje danas, u vreme vlasti buržoazije je da je Branko Pešić obezbedio stan za Milunku Savić, zaboravljenu junakinju Velikog rata koja je u kraljevini čistila toalete.
Branko Pešić nikada sebi nije dodelio stan, živeo je u dedinoj kući u Zemunu.
Branko Pešić kao predratni gimnazijalac bio je skojevac u grupi sa Markom Nikezićem i Mirkom Tepavcem. Tokom aprilskog rata i napada fašističke Nemačke bio je starešina divizije i iz tog perioda nosio je uspomenu (lutajući snajperski metak u telu i nekoliko gelera). Posle okupacije postaje predsednik zemunskog SKOJ-a.
Na poziciji gradonačelnika Beograda bio je u periodu od 1964 do 1974. godine i taj period smatra se zlatnim periodom prestonice.
Branko Pešić je zbog eksproprijacije nekih parcela, pred početak gradnje “Gazele”, otišao kod Koče Popovića, jer je neka zemlja na tom potezu bila u Kočinom vlasništvu. Legendarni komandant Koča im je sa zadovoljstvom poklonio te placeve što je nezamislivo kod današnjih političara koji su navikli da samo otimaju.
Velika glumica Milena Dravić na slici koju je poklonila Branku Pešiću je ispisala: “Dragi Branko, nas je mnogo, a Vi ste samo jedan.”
Samo kada se upravlja razumom i srcem,a ne licnim I stranackim interesima, moguć je prosperitet.