IZVEŠTAJ SA XXI SASTANKA KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA

 

У Измиру (Турска) од 18-20. октобра одржан је XXI Међународни сусрет комунистичких и радничких партија.  На Сусрету је присуствовало 150 делегата из више од 70 комунистичких и радничких партија света. По први пут две партије су организовале Међународни сусрет – Компартија Турске и Компартија Грчке.

ХХI сусрет је био посвећен 100-годишњици од оснивања  Коминтерне, што је у знатној мери и одредило избор теме: 100 година од оснивања Комунистичке интернационале. Уосталом, савременост и актуелност теме условљени су не само јубилејем, већ и динамиком развоја међународне ситуације.

Заоштравање међуимперијалистичких противуречности, антагонизма између рада и капитала, које је закономерна последица савременог империјализма, додатно погоршано политиком глобализма, довело је до ко зна којег по реду прегруписања капиталистичког света, распиривања нових војних конфликата и свеопштом инвазијом капитала на права радника.

У овим сложеним условима као никад раније неопходни су пролетарска солидарност и максимална међународна координација делатности марксистичко-лењинских партија, објективна размена информација, а такође размена мишљења о положају радничке класе, развоју класне борбе, задацима комунистичких и радничких партија.

Ради решавања ових актуелних питања међународног комунистичког покрета сврсисходно је да се комунисти окрену историјском искуству III међународног удружења револуционара-марксиста – Комунистичкој Интернационали – организацији, која је створена на иницијативу бољшевика у својству реалне снаге, способне да обједини све борце за права радничке класе.

Допринос наше Партије овом Сусрету огледа се у реферисању о нашем погледу на светску геополитику у новом веку, али у далеко неповољнијим околностима за наше деловање него ономад. Осим билатералног састанка са КП Турске, обављени су и разговори са КПРФ и другим партијама са територије бившег СССР, са КП Сирије.

Следећи Сусрет комунистичких и радничких партија одржаће се у Кореји.