IZBORI U HRVATSKOJ I BiH

Izbori u Hrvatskoj
Valja napomenuti da su ovi izbori, kao i svaki dosad bili na nivou izbornog mehanizma kojeg su skovali HDZ i SDP. U čemu se sastoji pomenuti mehanizam?
Upravo u tome da se pravo glasa na lokalnim izborima daje samo glasačima koji se na dan lokalnih izbora nalaze na mjestu prebivališta, što pokazuje da se pravo glasa veže uz fizičku lokaciju glasača, uprkos tome što tehnologija nudi brojna rješenja.
S druge strane, MUP RH najavio je prije izbora da će “na dan izbora omogućiti ulazak u Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze”, i to bez PCR testa, što samo po sebi pokazuje koliko je kapitalizmu stalo do društvenog zdravlja u cjelini, odnosno, koliko je očuvanju vlasti kapitala podređen život običnih radnika i radnih ljudi uopšte.
Očito je da je izborni mehanizam od strane HDZ vlasti skrojen tako da jednom dijelu glasača oduzima demokratsko pravo glasa, dok istovremeno sa druge strane ne vodi računa o zdravlju čitavo društva uprkos proklamovanih parola tzv.kriznog štaba.
Što se izbornih (ne)uspjeha tiče, Radnička fronta i Socijalistička radnička partija kao zaista lijeve opcije pokazale su kako mogu naći zajednički jezik u obliku koalicija na lokalnom nivou, kao što je primjer splitske koalicije.
Izbori u BiH
Što se pak BiH tiče, za razliku od Banja Luke u kojoj je jedna nacionalistička opcija zamijenila drugu, odnosno SNSD (Igor Radojčić) je ustupio mjesto PDP-u (Draško Stanivuković),kao nacionalističko-liberalističkoj partiji i time nimalo drugačijom od svog SNSD konkurenta, dotle je u Sarajevu pobjedio SDP i na mjesto gradonačelnika je izabrana Benjamina Karić. S obzirom na poznatu ideološku platformu SDP-a koja s jedne strane ne ide dalje od politike oportunizma
i reformizma, dok sa druge strane energično zastupa privatizaciju u skladu sa usvojenom trećeputaškom, neoliberalnom platformom. U cilju dobijanja podrške od lokalnog stanovništva, kandidatkinja SDP-a nije birala sredstva da zadobije što širu podršku, te smo je mogli vidjeti čas sa Draškom Stanivukovićem u organizovanom susretu dva novopečena gradonačelnika,čas sa Sebijom Izetbegović ispred UKC-a, čas ispred spomenika žrtvama nesrećnog rata u BiH, i čas ispred Titove slike u kancelariji i Titovog spomenika u Sarajevu.
S obzirom na već pomenutu platformu SDP-a, i s obzirom na raširenost desnog centra unutar nasuprot lijevom krilu koje gotovo da i ne postoji (podjela na lijeva krila i desni centar smatra se uobičajenom za gotovo sve socijaldemokratske partije, uz određene izuzetke), neku odlučniju i radikalniju politiku, politiku dualizma reforme i revolucije ne možemo mnogo očekivati od SDP-a.
Nasuprot izbornih slučajeva u Hrvatskoj i BiH, u Sloveniji u kojoj nije bilo izbora, došlo je niza protesta protiv vlade Janeza Janše u Ljubljani, na kojima se jasno ispoljio hod Slovenije ulijevo i spremnost Slovenaca da brane istinu o NOB-u, kao i spremnost za revolucionarno mijenjanje u pravcu socijalizma.
V. P.