Ivanji: Draža Mihailović se borio s Nemcima protiv naroda

11 May 2018

“Recite mi ijednu bitku posle jeseni 1941. godine gde su četnici učestvovali u borbi protiv Nemaca i Italijana”

Pisac Ivan Ivanji, koji je preživeo Aušvic, izjavio je da su četnici Draže Mihailovića od jeseni 1941. pa do kraja Drugog svetskog rata sarađivali sa Nemcima, a protiv naroda.

On je rekao da je sada čitao u novinama da su se podoficiri srpske vojske klanjali Draži Mihailoviću, a on je od jeseni 1941. godine do kraja rata radio sa Nemcima protiv naroda.

“To je dokumentovano, a ako ne verujete komunističkim, pogledajte nemačke arhive. Recite mi ijednu bitku posle jeseni 1941. godine gde su četnici učestvovali u borbi protiv Nemaca i Italijana, a vojska sad salutira, Ministarstvo odbrane se pravi blesavo. O Nediću i da ne govorim”,”, rekao je Ivanji novinarima.

“Veoma sam često u Nemačkoj pitan šta mislim o memorijalnim centrima i logorima i uvek kažem – to se mene ne tiče, ja znam šta je tamo bilo, to je problem vaših unuka”, rekao je Ivan Ivanji o susretu sa Rajnerom Hesom, unukom Rudolfa Hesa.

Ivanji je rekao da je danas “sreo jednog takvog unuka, ne običnog imena” sa kojim je razgovarao o mnogo čemu.

Rajner Hes je rekao da drži predavanja u različitim zemljama i “uvek isto počinjem komunikacijom kako izgraditi mostove i interesantno je razgovarati sa ljudima poput Ivanjija”.

Ljudi sa kojima razgovaram znaju da sam unuk Hesa, a iako tada nisam bio rođen, niti sam počinio bilo kakvu krivicu, ljudima to vraća sećanja i užase, rekao je Rajner Hes.

On nije želeo da pristane na nacističko nasleđe svoje porodice i kao tinejdžer je otišao od kuće jer se suprotstavio negiranju teških nacističkih zločina među najbližima.

Hes je, zajedno sa Ivanjijem, na Starom Sajmišu položio venac žrtvama Holokausta.