INTERVJU DEJANA JOVANOVIĆA PREDSEDNIKA GO KS „PRAVDI“

VERUJEM U OŽIVLJAVANJE SOCIJALISTIČKE JUGOSLAVIJE

Predsednik beogradskog gradskog komiteta Partije „Komunisti Srbije“ Dejan Jovanović odgovara na pitanja novinarke „Pravde“ Elene Morozove.

 1. Koje mesto u političkom sistemu zemlje zauzima vaša partija?

„Komunisti  Srbije“ su revolucionarna marksističko-lenjinistička partija Jugoslovenske orijentacije, čvrsto se držimo Lenjinovog stava, da stvaranje proleterske države umesto buržoaske nije moguće bez nasilne revolucije. Mi ne priznajemo raspad SFRJ, borimo se za njeno obnavljanje i smatramo se sledbenicima Komunističke Partije Jugoslavije, koja je na čelu sa Maršalom Titom posle oslobođenja zemlje od fašizma izvršila socijalističku revoluciju. Na žalost, zbog jake antikomunističke propagande, razjedinjenosti samih komunista (podela na Titoiste, Staljiniste itd.), značajnog nedostatka materijalno-finansijskih sredstava uticaj komunista na društveno-politički život u Srbiji je praktično nestao.

 1. Koji su ciljevi i zadaci „Komunista Srbije“ danas?

Mi smo mala partija, nažalost, još uvek nemamo kapacitet da ispunimo svoj osnovni zadatak-srušiti kapitalizam, povesti narod i inspirisati ga za novu socijalističku revoluciju. Na srpskoj političkoj sceni ne postoji jaka komunistička partija koja je u mogućnosti da povede nezadovljne narodne mase u otvorenu borbu protiv kapitalizma. Mi pozivamo naše sunarodnike da se ne mire sa postojećim sistemom, da se bore za svoja prava i da ne nasedaju na priče da pod određenim uslovima u kapitalizmu može da se javi „ljudsko lice“. Naša partija je odana principima Lenjinizma, mi ne idemo ni na kakvu saradnju sa buržoazijom. Mi se zalažemo za novi socijalistički preobražaj na celom postjugoslovenskom prostoru.

 1. Kako vi objašnjavate sadašnju političko-ekonomsku situaciju u Srbiji?

Nju sa punim pravom možemo nazvati vladavinom haosa. Postoji sistematsko podrivanje državnog i društvenog sistema zemlje pomoću prikrivenog uticaja vodećih kapitalističkih država. Zapadu ne odgovara jaka, na Rusiju orijentisana preporođena Jugoslovenska republika. Zbog toga oni destabilizuju socijalni i duhovni život u Srbiji, usađuju ideje liberalne demokratije a u isto vreme ekonomiju izgrađenu na čistoj tržišnoj osnovi. Moram da konstatujem: Preko sadašnjeg menjanja istorijskih činjenica, filmske industrije, društvenih mreža zamagljuje se istorijska istina o srpskom društvu idejnih i moralnih vrednosti, dezorijentacija omladine, promena pogleda na svet i ideološki stavovi.

U pozadini ogromne spoljašnje zaduženosti u zemlji je ekonomski kolaps: Pljačkaška privatizacija, uništena vodeća industrijska preduzeća koja su stvorila armiju nezaposlenih, koji stalno, ali uzalud štrajkuju. U pogledu razvoja zdravstva, obrazovanja, kulture i nauke Srbija je unazađena u poređenju sa SFRJ, zato stalno raste kriminal i nasilje, alkoholizam, narkomanija itd.

 1. I prirodno, socijalno raslojavanje…

Nesporno, ono je dostiglo čudovišne razmere: nasuprot prosperiteta 10% populacije, 90% vegetiraju u siromaštvu.

 1. Nekoliko bivših jugoslovenskih republika-Slovenija, Hrvatska, Crna Gora su postale članice NATO, a prve dve su ušle u sastav Evropske Unije. Preti li Srbiji „perspektiva“ popunjavanja redova tih organizacija i kako se prema tim problemima odnosi vaša partija?

Mi jednoglasno ne podržavamo slične težnje i više puta smo demonstrirali protiv toga, izvodeći svoje pristalice na akcije protesta. Srbija je potrebna NATO-u samo zato, da bi SAD mogle proširiti svoje prisustvo na Balkanu, postavaljajući tamo nove baze. Većina Srba je protiv ulaska u EU i Severnoatlanski  pakt. Istovremeno najveći deo parlamentarnih i vanparlamentarnih partija se bori za ulazak Srbije u ove organizacije. Od 1.marta 2012.godine naša zemlja je zvanično dobila status kandidata za članstvo u EU.

 1. Da li je vaša partija predstavljena u parlamentu?

Ne, i u skorije vreme situacija će se malo je verovatno promeniti: sve političke partije, zastupljene u parlamentu-kako one koje podržavaju vlast, tako i opozicione- su na antikomuističkim pozicijama i pristalice su kapitalističkih društveno-ekonomskih odnosa.

 1. Vlast u Srbiji na putu u NATO i EU ometa nerešen Kosovski problem. Beograd još uvek odbija da prizna suverenitet svoje pokrajine?

Kosovo je najočigledniji primer kursa zapada po razbijanju mnogonacionalnih država. Autonomna pokrajina Kosovo je neotuđiv deo naše zemlje, drsko otet od strane albanskih terorista pod rukovodstvom NATO. Naime, Vašington je podstrekivao vladu tzv. Kosova ka jednostranom proglašenju nezavisnosti 17.februara 2008.godine. Važan trenutak: otcepljenje od Srbije je izvedeno silom, bez referenduma. Mi smo zahvalni Rusiji što nije priznala kvazi državu Kosovo i na podršci Srbiji po tom pitanju.

 1. Vi ste govorili o razjedinjenosti levih snaga u Srbiji. Evo i na međunarodnom forumu „Oktobar 1917.god-proboj ka socijalizmu“ u Moskvi vašu zemlju predstavljaju dve partije: „Komunisti Srbije“ i „Nova komunistička partija Jugoslavije“. Postoji li kod njih interakcija?

Mi se zalažemo za saradnju svih levih partija i pokreta u Srbiji. Prirodno, sarađujemo i sa NKPJ.

 1. Da li razmišljate o ujedinjenju vaših partija?

Danas je to malo verovatno: u ovom trenutku postoje nepremostiva organizaciona i politička neslaganja. Mi smo privrženi strategiji Josipa Broza Tita, dok su NKPJ poklonici Josifa Staljina. Međutim, to nas ne sprečava da održavamo zajedničke proteste, posebno, protiv ulaska Srbije u NATO i EU.

 1. Posle raspada SSSR-a i pratećeg raspada Socijalističkog lagera u mnogim evropskim zemljama, posebno u Poljskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, počeo je „Rat sa spomenicima“, tokom kojeg su varvarski uništavani monumenti Sovjetskim političarima i kulturnim ličnostima, vojnicima Crvene Armije. Kakva je situacija u Srbiji po ovom pitanju?

Ovaj razarajući trend nije uticao na našu zemlju i nadam se, da mi nikada nećemo imati armiju nezahvalnih vandala, i pored prekrajanja svetske istorije. Srbi su beskrajno zahvalni Sovjetskim vojnicima, koji su učestvovali u oslobođenju zemlje od fašističkih zavojevača, i poštuju sećanje na njih. Dvadeseti oktobar-Dan oslobođenja Beograda-jedan je od važnijih nacionalnih praznika u Srbiji. Svake godine na taj dan naša partija učestvuje u ceremoniji polaganja venaca na spomenike Crevnoarmejaca.

 1. Učemu je za vašu partiju značaj Velike Oktobarske socijalističke revolucije u savremenim uslovima?

Velika Oktobarska socijalistička revolucija je eliminisala najveću nepravdu koja je postojala u odnosima među ljudima: eksploataciju čoveka od strane čoveka. Zato na kraju našeg razgovora ja, kao i svi prisutni povodom proslave 100.godišnjice Velikog Oktobra u Lenjingradu i Moskvi, hoću da uzviknem:“Da dugo živi ideja Velike Oktobarske socijalističke revolucije! Da dugo živi svetski komunistički pokret!“