IN MEMORIAM MIRIAM PELLEGRINI FERRI 1925 – 2021

U Rimu je u 97-oj godini života preminula Miriam Pellegrini Ferri, učesnica talijanskog pokreta otpora i cijeloživotna partizanka antifašistkinja i komunistkinja.
Rođena je 1925. godine u Veneciji. U najranijoj mladosti učestvovala je, kao kurir – veza u pokretu otpora, za vrijeme II sv. rata. Odluku pristupanju Komunističkoj partiji Italije ( PCI) donosi nakon susreta sa rimskom familijom svog budućeg životnog suputnika, sudruga i supruga Spartaka Ferija (Spartaco Ferri) proizašlu iz pokreta otpora, nastavljajući borbu za radnička prava u desetljećima koja su slijedila. Bliska talijanskom prvoborcu u NOB, komandantu brigade „Garibaldi“, kasnije „Divizija Italija“ Đuzepe Marasu (Giuseppe Maras) odlikovanom od Predsjednika Tita. Bio je u počasnoj straži pored njegovog odra.
O ugledu koji su imali, u PCI govori i činjenica da su oboje, Spartaco i Miriam, bili u počasnoj straži prilikom sahrane Generalnog sekretara PCI Palmira Toljatia (Palmiro Togliatti) 1964. godine.
Ostajući vjerna svojim idealima krajem 60-ih godina prošlog vijeka, napušta PCI i pridružuje se širokom spektru marxističko-lenjinističkih grupa.
Obdarena govorničkim vještinama učestvuje u javnim nastupima, lokalnim radio i TV emisijama. Kao uvjereni ateista postaje član Centralnog komiteta Slobodne misli „Giordano Bruno“, podpredsjednica partizanske udruge Sloboda i pravda, podpredsjednica Međunarodne ženske lige za mir i slobodu WIFLP. Zajedno sa suprugom Spartakom idejni je osnivač Ateističke grupe dijalektičkih materijalista G.A.MA.DI. iz Rima , mjesečnika La Voce del GAMADI i Organizacije talijansko-korejskog prijateljstva, za što je i odlikovana ordenom Vlade Sjeverne Koreje.
Bila je član i talijanske sekcije ICDSM.
Tektonski društveno politički procesi 90-ih, koji su rezultirali kontrarevolucijom i urušavanjem socijalizma u Evropi, neminovno su ostavili ožiljak i na njoj, ali Miriam nije klonula, uspravna fizički ostala je i uspravna duhom. Bila je istinski prijatelj Jugoslavije i njenih naroda, vrlo aktivna u CNJ Jugokoordinaciji iz Rima.
Moji prvi javni nastupi u Italiji i na TV emisijama lokalne „Teleambiente“ započeli su sa Miriam. Obrađivala je široki spektar tema: o antifašizmu, antiimperijalizmu, Titu, Tesli,….
Kroz svoj dugi život, nešto kraći od jednog vijeka prošla je sva uzvišenja i frustracije, nade i iluzije, uspjehe i traume, generacije koja je nakon tragedije koju je fašizam donio Italiji vjerovala Komunističkoj partiji, PCI, kao izbavitelju potlačenih, ideji vodilji na putu u socijalizam. I kada su ostali bez Partije, nastavili su osjećajući se nosiocima zdravih ideja na putu oslobađanja od izrabljivanja i pritiska, prema zajednici slobodnih i emancipiranih ljudi.
Ivan Pavičevac, Rim
Predsjednik Jugocoord ONL