Govor za 8. oktobar povodom oslobođenja Sente od fašističkog okupatora

Poštovani građani Sente, drugarice i drugovi,

 

Ispred komunista Sente i Subotice čestitamo svim građanima Sente 8. oktobar, Dan oslobođenja, kada je 1944. godine Senta oslobođena od fašističkog okupatora. Opšte je poznato da je antifašističku narodnooslobodilačku borbu i socijalističku revoluciju na prostoru Jugoslavije organizovala, predvodila i pobedonosno okončala Komunistička partija Jugoslavije sa drugom Titom na čelu. Danas se sećamo i odajemo poštu žrtvama fašizma iz Sente. Ovaj značajan datum obeležavamo u godini kada se obeležava i 70 godina od pobede nad fašizmom u Jugoslaviji, 15. maja 1945. godine. Zahvaljujemo se organizaciji boraca Sente što nas je pozvala na polaganje venaca povodom ovog značajnog datuma iz antifašističke borbe. Uveren sam da ima mnogo prostora za saradnju i zajedničko delovanje u interesu građana Sente.

Ovaj datum, 8. Oktobar 1944. godine nikad ne smemo da zaboravimo već i zbog toga što smo uvereni da je danas, kao i tada, većina građana Sente na strani antifašizma. Takođe, oslobođenje Sente od fašizma značajno je i zbog mladih Sente, koji se moraju bolje i svestranije upoznati u školama o vrednostima , o mladim borcima, tradicijom narodno-oslobodilačke borbe, koji su doveli do oslobođenja Sente, Vojvodine, Jugoslavije od najmračnije, za civilizaciju najopasnije pošasti XX veka — fašizma. Raznim našim akcijama mi moramo ciljno ići među omladinu, naročito onu koja je rođena posle 1990. i 2000. godine. Mnogi od njih ne znaju ko je ovde bio okupator, kako se nesigurno i teško živelo za vreme četiri godine okupacije od strane Hortijevih fašista, da li je ovde bilo otpora prema fašizmu, da li je bilo radničkog pokreta i partizana u samoj Bačkoj, kako je oslobođena Senta 8. Oktobra 1944. godine?

Antifašizam nam je danas neophodan kao hleb svakidašnji – zbog Mira, Slobode, zbog razvoja Sente, da se ne ponove ratovi kao 90-ih, jer vidimo da je čitavo društvo time unazađeno 50 godina. Za slobodu se moramo boriti svaki dan, jer mnogi danas nisu slobodni – jer, na primer, nemaju pravo na rad i život od svog rada. Većina građana Sente je za život zajedno, ali neke nacionalističke elite nas teraju da živimo odvojeno, jedni pored drugih. Mi to nećemo i zato se moramo suprotstaviti svakoj diskriminaciji čoveka i raznim ratnim huškačima, jer njihov cilj je samo lično i grupno bogaćenje.

Među mladim partizanima i borcima negovale su se vrline kao što su drugarstvo, solidarnost, poštenje, ljubav prema domovini, odgovornost, slobodoumlje – ako treba da se i pogine za druga. Šta je sa ovim opšteljudskim vrednostima danas, koliko su prisutne među mladima i građanima? Budimo ljudi prema ljudima, dobre komšije i nedajmo da nas jurnjava za profitom načini neljudima, da svako brine samo za sebe. Samo tako može Senta napred, da se njena privreda i kultura razvijaju, da se mi lepo osećamo i družimo u našem lepom gradu, u našoj lepoj Senti.

Mi Senćani možemo biti ponosni na 8. oktobar 1944. godine, na borbu za oslobođenje od fašizma i zato nedajmo da se falsifikuju istorijske činjenice o tome i o narodno-oslobodilačkoj borbi, i zato

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Slava i hvala poginulim u oslobođenju Sente!

 

Senta, 8.10.2015. godine