GERILCI ELN KONTROLIŠU 50% TERITORIJE KOLUMBIJE

                           

Marksizam-lenjinizam je zvanična ideologija Vojske za Nacionalno Oslobođenje ELN ( Ejercito de Liberacion Nacional ) koju u praksi sa oružjem u rukama sprovode na kreativan način. Oko 3000 boraca ELN kontrolišu skoro polovinu teritorije Kolumbije i to priobalje Karipskog mora, granični pojas na severu sa Venecuelom, istočni sa Brazilom kao i južni pogranični pojas sa Peruom i Ekvadorom, dok podanička proamerička vlast kontroliše središnu teritoriju države.

Život na slobodnoj teritoriji, koja se nalazi u prašumama i naseljena seoskim stanovništvom organizovan je na socijalističkim principima. Kao urbana gerila prisutni su u Bogoti, Kaliju, Bukamarangi, Barankili i još desetak gradova. Formirani su 1964. godine inspirisani kubanskim revolucionarima. Nažalost vojno krilo KP Kolumbije FARK se pre četiri godine razoružalo i prešlo na parlamentarni način borbe. Razočarani farkovci priključili su se ELN gerili, koja je preuzela kontrolu teritorija koju su napustili gerilci FARK-a. Zbog oružane borbe protiv kolumbijskog kapitalizma ELN je na spisku terorističkih organizacija u neofašističkim SAD i EU. Trampov Državni sekretar Majk Pompeo izjavio je prilikom posete Kolumbiji da je delovanje ELN za SAD neprihvatljivo i bez srama ponudio 5 miliona dolara za informaciju o gerlskim komandantima. Avijacija stalno bombarduje kampove ELN, vlast finansira desničarske paravojske, policija likvidira i teroriše simpatizere gerilaca ali bez uspeha pošto je uticaj gerilaca u narodu sve značajniji. Mi smo vaše komšije, sindikalci i studenti poručuju gerilci. Pre nekoliko meseci ELN je organizovao generalni štrajk u Kolumbiji koji je paralizovao zemlju. Gerilci su presreli i konfiskovali svaki privredni transport za vreme štrajka. Interesantno je da jedan od vidova finansiranja gerile predstavlja  novac stranih kompanija kojim plaćaju otkup za svoje kidnapovane službenike.

Gerilci su uvek na strani radnika, seljaka i svih obespravljenih. Vojnički posmatrano prosto je neverovatno da tako lako naoružana malobrojna gerila kontroliše toliku teritoriju, i uspešno se bori protiv treće po snazi armije u Latinskoj americi, koja ima svu potrebnu  logistiku vojske SAD. Borci ELN su odlično obučeni, disciplinovani i što je najvažnije to su gerilci visokog morala i hrabrosti. Gerila ELN, kao i drugi oružani pokreti protiv kapitalizma su danas najznačajnije tačke oslonca marksizma-lenjinizma u svetu.