FAŠISTIČKI PIR U ORGANIZACIJI DRŽAVE

 

Kao i mnogo puta do sada, juče 25.10.2020. godine su na jednom mestu, u Beogradu, mogla da se vide dva lica Srbije. Jedno progresivno, humano, solidarno sa ljudima u nevolji i drugo, reakcionarno, fašističko, puno mržnje prema drugačijima od sebe.

Naime, u parku pored Ekonomskog fakulteta svoj skup pod nazivom “Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta” je održala fašistička organizacija, samozvane “Narodne patrole”. Naravno da se mislilo na “čišćenje” parka od migranata, koji se tu najčešće okupljaju. Ova fašistička organizacija je poznata po svojoj mržnji prema migrantima. “Narodne patrole” i slične organizacije migrante optužuju za kriminal, nasilje i seksualne napade i to navode kao glavne razloge za zahtev da ih država Srbija izbaci sa svoje teritorije. Na njihovoj meti su isključivo migranti druge boje kože, pripadnici nehrišćanskih religija,iz zemalja Azije i Afrike. Borba protiv izgredništva kod migranata je paravan za projekat “zaštite bele Evrope” od migracija iz nerazvijenih delova sveta, koji je sam po sebi fašistički. Imajući u vidu da je učešće u skupu uzeo i Srđan Nogo, dovoljno govori o karakteru učesnika.

Pošto migranti nisu pretnja za Srbiju i njene građan, jer su najveći broj njih pošteni i dobri ljudi koji u zemlje zapadne Evrope dolaze u potrazi za boljim životom, bežeći od ratova i siromaštva, progresivne snage Srbije su organizovale akciju “Čaj solidarnosti”, čime su želele da pruže podršku migrantima i da pokažu svoju solidarnost sa njima. Pored partije Komunisti Srbije, u akciji su učestvovali Marksistička organizacija “Crveni”, Marks21, Partija radikalne levice, Zrenjaninski socijalni forum, Antifašistička akcija Sombora, “Ne rehabilitaciji”, Panonska antifašistička organizacija “PAOR”, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Klikaktiv – Centar za razvoj socijalnih politika, Centar za jugoslovenske studije, Lezbejska i gej solidarna mreža, Politički plakat, Bend “Džezbollah” i Hor “Naša pjesma”.

I pored više pokušaja odgovornih organizacija i pojedinaca da se fašistički skup zabrani, ne samo da do toga nije došlo, već je policija nasilnike i batinaše uredno sprovela i uvela u park pored Ekonomskog fakulteta, direktno im omogućivši da održe skup pun mržnje, na kome je poručeno da ovo nije kraj i da će oni nastaviti sa nasiljem. Sve ovo navodi na zaključak da su tzv “Narodne patrole”, kao i neke druge desničarske falange, organizovane od strane aktuelne vlasti u Srbiji da za njen račun obavljaju “prljave poslove”. Sada su im na meti migranti, a sutra verovatno svako ko ne misli kao vladajuća struktura u ovoj zemlji.

Da smo potpuno u pravu, dokazuje i činjenica da učesnicima akcije “Čaj solidarnosti” od strane režimske policije nije dozvoljeno da uđu u park, već su od kordona žandarmerije zaustavljeni na 200 metara od parka, kao i da su naši aktivisti legitimisani i maltretirani, što nije činjeno sa pripadnicima fašističkih organizacija.  Desničari, fašisti miljenici su aktuelne prozapadne, podaničke vlasti koja ih je organizovala u tzv ,, Narodne patrole ” te im je u skladu sa tim, sinoć, pružila materijalnu i logističku podršku obezbedivši im i razglas.

Prema još uvek, važećem krivičnom zakonu, svaka afirmacija fašizma je krivično delo.

U režimskim medijima, a i u delu onih koji se deklarišu kao nezavisni, opet je na sceni zamena teza. Izveštava se kako je navodno fašistički skup uredno prijavljen, a da su “zli levičari” isti pokušali da spreče. Istina je sasvim drugačija. Juče smo mogli jasno da vidimo dva potpuno različita životna koncepta. Jedan koji se zasniva na slobodi i jednakosti, i drugi kome je osnov mržnja, strah i nasilje. Koji koncept će građani Srbije da izaberu? Moramo ovde još jednom da podsetimo da mržnja, rasizam i nacionalizam predstavljaju plodno tlo za sukobe i nasilje. Zar želimo da gradimo društvo nasilja, ili želimo da živimo u slobodnom društvu punom prosperiteta? Ono što zabrinjava je da je među desničarima bio priličan broj izmanipulisanih maloletnih lica.

Ukoliko sve progresivne snage u ovoj zemlji ubrzo ne preduzmu odlučne korake u borbi protiv narastajućih fašističkih snaga čeka nas budućnost još turobnija od sadašnjosti.

 

Smrt fašizmu – Sloboda narodu