DRUŠTVENE MREŽE – ORUŽJE KLASNOG NEPRIJATELJA KOLIKO SU NAŠE I MOGU LI TO BITI?


Gotovo svi mi koji koristimo društvene mreže smo imali prilike upoznati se sa raznim sadržajima koje nude društvene mreže tipa fejsbuk,instagram i sl, a koji redovno odvlače običnog radnika i radne ljude uopšte od svakodnevnih socijalnih problema i pomažu održavanje socijalnog mira. Nedovoljno upoznatim korisnicima može se učiniti kako se radi o neutralnoj sferi društvenih aktivnosti u kojoj svi mogu izneti ono što misle. Da je to stvar privida pokazaće sledeći navodi.
Naime, da bi se neki sadržaj mogao objaviti, a da ga pri tom vidi što više korisnika, društvene mreže to uslovljavaju ponudom kredita izraženim u dolarima, otprilike 10-15$, čime zapravo pokazuju da im je motiv zarada, profit. U skladu sa tim, politika cenzure je izražena na ne tako primetan način. Cenzura se katkad zna i otvoreno ispoljiti, primerice u slučaju da komentarišete recimo društvenu situaciju i odnose, i takav komentar se ne svidi onome ko je za opstanak postojećeg, te vas prijavi recimo zbog govora mržnje, naklonost društvenih mreža snagama koje su za opstanak postojećeg kapitalističkog režima ispolji se na način da se antirežimski komentar ukloni, a dotični komentator prijavi i blokira na 24,48 ili 72h. Ukoliko pak dođe do prijavljivanja jednog komentara koji jasno i glasno iznosi pretnje u smislu: „napićemo vam se krvi“ i sl, ako je po ostalom sadržaju režimski podoban, prijava protiv istog ne vredi i društvena mreža vam šalje odgovor u kojem navodi kako „nema ničeg uvredljivog u navedenom tekstu.“
Društvene mreže, što se iz priloženog da videti, pretežno su oružje klasnog neprijatelja, ali ih i revolucionarne snage mogu i trebaju iskorištavati,no da bi ih efikasno mogli iskorištavati, ne možemo i ne smemo nastupati kao izolovani pojedinci, već iza nas mora stajati društveno-politička organizacija. Zato zbijmo svoje redove i ne dopustimo da pojedinci koji zastupaju napredne, socijalističke društvene odnose ostanu blokirani, povežimo se i delujmo!