DNEVNO.RS: Zašto se Titov lik nalazi na plakatima širom Italije? (FOTO)

logo DNEVNO RShttp://www.dnevno.rs/vesti/svet/110092-dnevno-rs-zasto-se-titov-lik-nalazi-na-plakatima-sirom-italije-foto.html

MARŠALA VOLE I PREKO GRANICE

dnevno rsPokret pod nazivom ‘Noi saremo tutto’, koji deluje u većim italijanskim gradovima, kao što su Rim, Napulj, Firenca i Đenova plakatima i grafitima širom zemlje odaje počast Josipu Brozu Titu, jugoslovenskim partizanima i borbi protiv fašizma.

tito_rim dnevno rs„Morte al fascismo – Liberta ai popoli” ili „Smrt fašizmu – sloboda narodu”, uz sliku Josipa Broza i partizana, sa neizbežnim crvenom zvezdom  napisano je na oba jezika i viđa se na zidovima i plakatima u celoj zemlji.

partizani_2 dnevno rsPokret „Noi saremo tutto” nastao je od nekoliko manjih organizacija slične ideologije koje deluju u većim italijanskim gradovima i deklariše se kao politički kolektiv koji naginje ekstremnoj levici.

Između ostalog, oštro kritikuju kapitalizam, imperijalizam i globalizaciju.

partizani_1 dnevno rsKako se navodi na njihovom sajtu, ovaj pokret poziva svoje simpatizere na okupljanja i proteste i radi borbe protiv revizionizma – u ovom slučaju pogrešnog tumačenja istorije. Naime, ovaj pokret se, između ostalog, protivi italijanskom nacionalizmu usmerenom protiv naroda bivše Jugoslavije koje se dešavalo u vreme Drugog svetskog rata.