DAN RUDARA

Partija Komunisti Srbije čestita rudarima i rudarkama 6. avgust Dan Rudara, dan kada je 1903. godine izbio štrajk u Senjskom rudniku kada su štrajkači zahtevali veću bezbednost i veće plate. Isto zahtevaju i rudari u Srbiji danas.

Rudari su u istom položaju kao pre sto godina, rade u kapitalističkoj Srbiji, bez ikakvih prava kao robovi sa krampom i lopatom u jamama u mnogo gorim uslovima nego u vreme SFRJ. Bezbednost u rudnicima je na najnižem nivou i broj nesreća je u stalnom porastu. Primera radi, nedavno 31. jula u rudniku ” Jama ” iz sastava kineske kompanije ” Ciđin Koper Bor ” teško je povređen rudar Darko Petrović ( na slici ) kada je više od tone zemlje palo na njega. Niko kriv, niko odgovoran.

Podaničku i pročetničku vlast uopšte ne interesuje položaj rudara i ostalih radnika koje su pretvorili u robovsku radnu snagu domaćih gazda i stanih investitora.

Koja su tri najveća problema rudara i rudarki u Srbiji?

Odgovara Jasmina Simić upravnik rudnika Vodno u sistemu Resavica gde radi 20 žena.

  1. Uslovi rada. Tehnologija je zastarela u rudnicima u Srbiji i mora da se unapredi.
  2. Edukacija radnika. Sa radnicima mora mnogo da se radi, oni vremenom ne shvataju da su u opasnosti. Jamu doživljavaju kao svoju normalnu sredinu, pređe im u rutinu. Rudarima proizvodnja postane najbitnija stvar a ne bezbednost.
  3. Plata – to će svaki rudar prvo da vam kaže.

Položaj rudara u Srbiji biće sve gori dok se ne uključe zajedno sa komunistima u borbu za rušenje kapitalističkog društvenog sitema.