DAN CRVENE ARMIJE

Pre 103 godine, 23. februara 1918. godine rođena je legendarna i nepobediva Crvena armija koja je u teškim vremenima uspešno odbranila SSSR, sovjetske narode i suverenitet mlade države Sovjeta. Na današnji dan 1918 godine izvojevana je i prva pobeda mlade vojske prve zemlje radnika i seljaka nad nemačkim osvajačem.
Nakon što je stara Carska vojska izgubila Krimski, Rusko-Japanski i Prvi svetski rat, Vladimir I. Lenjin i Lav Trocki su krenuli od nule i formirali armiju koja je narasla na 5.000 000 i koja je porazila Antantu i njene saradnike belogardejce. Crvena armija nije izgubila ni jednu bitku i dobila je najznačajniju u najkrvoločnijem ratu u istoriji čovečanstva, Veliki Otadžbinski rat.
Crvena armija je izrodila slavne komandante: Žukova, Rokosovskog, Vorošilova, Frunzea i mnoge druge.
Zajedno sa velikom Crvenom armijom rastao je i sam SSSR koji je pružio do tada najviše uspeha u obrazovanju i nauci. Sovjetski Savez je proizvodio 20 % svetskih industrijskih proizvoda a svaki treći putnik na svetu leteo je sovjetskim avionima Ilah i Tuškah. SSSR je pokorio svemir i dao čovečanstvu najveća naučna otkrića.