Blede sećanja na ilegalnu štampariju CK

Od 1. avgusta 1941. do 31. avgusta 1943. u kući Branka i Dane Maksimović na Banjičkom vencu broj 18 radila je ilegalna štamparija CK KPJ. Organizator i rukovodilac štamparije bio je Svetozar Vukmanović Tempo, a u štampariji su radili dr Milo Bošković, asistent na Veterinarskom fakultetu, Zaga Jovanović, studentkinja medicine, Slobodan Jović, slovoslagač, Branko Đonović, tipomašinista, i Ljubica Đonović, domaćica štamparije. Kad je procenjeno da je bezbednost dr Boškovića ugrožena, odlučeno je početkom jula 1942. da otputuje u Zagreb, odakle je trebalo da ide u Vrhovni štab. Nažalost, uhapsila ga je ustaška policija. Dve godine je proveo u Staroj Gradiški i Jasenovcu, gde je ubijen u prvoj polovini 1944.

Od maja 1943. u štampariji su radili samo Jović i Đonović. Iz bezbednosnih razloga, štamparija na Banjičkom vencu zatvorena je avgusta 1943. godine, da bi nastavila rad u oktobru iste godine u Krajinskoj ulici 36 na Vračaru, u kući Milutina i Ratke Blagojević. Kada je štamparija otkrivena, Jović i Đonović su, da ne bi pali Nemcima u ruke, 28. jula 1944. izvršili samoubistvo. Posle rata, 1946, Đonović i Jović su proglašeni za narodne heroje, a dr Bošković 1953. godine.

Od 1950. do 2000. u kući na Banjičkom vencu radio je Muzej ilegalnih štamparija, 1956. snimljen je film „Potraga”, a četvrta epizoda serije „Otpisanih” (1975) posvećena je ovoj štampariji. Tri ulice u Beogradu nosile su imena heroja iz štamparije CK. Muzej je 2000. godine iseljen sa Banjičkog venca, iako je kuća u kojoj se nalazio od 17. maja 1965. bila pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Već 19 godina Muzej grada i gradske vlasti nisu pronašli novi prostor u kojem bi bili izloženi eksponati iz ilegalne štamparije. Grafička preduzeća koja su nosila imena Jovića i Đonovića su ugašena.

Na Groblju oslobodilaca Beograda, od 17. juna 1954. pohranjeni su posmrtni ostaci Jovića i Đonovića. Na velikom kamenom postolju bio je njihov spomenik, koji je uklonjen i postavljena je samo pločica, a spomen-ploču sa kuće Milutina Blagojevića, u koju je štamparija izmeštena sa Banjičkog venca, porodica Blagojević je sa spoljnog zida izmestila u hodnik porodične kuće zbog skrnavljenja koje su počinila nepoznata lica.

Bilo bi interesantno čuti šta o ovome misle Subnor Srbije, Beograda i Vračara. Komisija grada Beograda preimenovala je, između ostalih, i ulicu koja je nosila ime Branka Đonovića. Još postoje ulica Slobodana Jovića i dr Boškovića. Doduše, u Ulici dr Boškovića u Jajincima ni na jednoj kući nema table s njegovim imenom.

Svetozar Bucalović,
Beograd

AddThis Sharing Buttons