BEKSTVO U SUNOVRAT

Vojnik sa fotografije Hans Konrad Šuman bio je pripadnik istočnonemačkih oružanih snaga. Godine 1961 dok je nadgledao izgradnju zida odlučio je da preskoči bodljikavu žicu kako bi stigao do zapadnog sektora. Slika je objavljena širom sveta i danas se nalazi u školskim udžbenicima, kao ” ikona slobode “.
Ono što se desilo nakon njegovog gesta, prebegom na zapad, je manje poznata priča. Šuman na ” humanom zapadu ” nije uspeo da nađe stalan posao, te nije mogao da se izdržava. Nakon što su ga iskoristili u propagandne svrhe, Zapadni Nemci su ga brzo zaboravili. Šuman je pao u depresiju i odao se alkoholu. ,, Junak zida ” je pobegao iz komunizma ali sloboda kapitalizma je imala drugu boju od obećane i zamišljene.
Nakon pada Berlinskog zida vratio se u Istočni Berlin, ali je cela njegova porodica odbila da ga vidi. Nije izdao samo njih, već ideju humanog radničkog društva.
U Demokratskoj Republici Nemačkoj bilo je zagarantovano pravo na rad i dom. Svako je imao šansu da studira, zdravstvo je bilo besplatno. Država je ispunjavala potrebe i težnje radnika. Danas se pozitivna iskustva DDR prećutkuju, zid je srušen a nade radnika su ugašene. U roku od nekoliko godina od ujedinjenja stopa nezaposlenosti porasla je sa skoro nepostojećeg nivoa na 14 posto da bi se vrlo brzo udvostručila.
Danas 57 posto Nemaca na istoku zemlje i dalje tvrdi da su građani drugog reda. Samo 20 posto mlađih od 40 godina, smatra da je ujedinjenje bilo uspešno., pisalo je u prošlogodišnjem izveštaju nemačke vlade. Ti mladi uprkos tome što nisu zapamtili Nemačku Demokratsku Republiku sebe smatraju gubitnicima pada Berlinskog zida.