ANTIFAŠISTIČKI DRESOVI – Klub iz Londona iznenadio izborom novih boja

Klub je izabrao crvenu, žutu i ljubičastvu, boje Republikanske armije iz Španskog građanskog rata

Klepton, klub iz istočnog Londona, izazvao je senzaciju izborom dresova. Potražnja je tolika da je rukovodstvo kluba obustavilo prodaju dok ne nabavi dovoljnu zalihu.

Klepton je osnovan 1877, a od leta prošle godine je u vlasništvu navijača. Upravo je ta promena odredila izbor dresova. Klub je izabrao crvenu, žutu i ljubičastvu, boje Republikanske armije iz Španskog građanskog rata. Rukovodstvo je očekivalo da će prodati 250 majica najvećim simpatizerima kluba, a za samo nekoliko dana pristiglo je više od 5.000 porudžbenica.

– Nikako nismo očekivali toliko interesovanje – rekao je menadžer Džof Okran.

Zastava Republikanske armije bila je trobojna – crvena, žuta i ljubičasta – sa žutom zvezdom. Na mnogima je bio ispisan slogan „no pasaran”, u prevodu “neće proći”.

Izbor kluba je objašnjen snažnom antifašističkom tradicijom koju neguju navijači. Zaturen u amaterskom rangu nikada nije privlačio pažnju, sve do izbora novih dresova. Podsećanje na borbu protiv fašizma u prvoj polovini 20. stoleća podstakla je veće interesovanje za Klepton, ali i za istoriju.

– Da biste znali šta dresovi znače morali biste sa ponosom da ih obučete – rekao je kapiten Endrju Lastik.

Španski građanski rat trajao je od 1936. do 1939.

Sukobile su se republikanske i levičarske snage protiv desničarskih fašista i nacionalista generalimusa Fransiska Franka.

Na strani Republikanaca bile su i Internacionalne brigade, sastavljene od dobrovoljaca iz celog sveta. Oko 2.000 su bili Britanci.