AMERIKA I RASIZAM

Amerika je kao ekspres lonac, nacija sa opterećenjem rasnih sukoba prekrivenih robovlasničkom prošlošću.
Svaki put kada SAD prolaze kroz neku krizu ili ratove, na površinu ispliva ideja o supremaciji bele rase a cenu plati neka od manjina.
Istorija SAD krcata je rasnim i etnički motivisanim nasiljem. Nisu samo Afroamerikanci i američki starosedeoci bili žrtve ideje da postoje rasne ili etničke grupe prve, druge i treće kategorije. Kroz američki tunel mržnje i diskriminacije prolazili su Irci, Italijani, Kinezi, Meksikanci, Japanci i na kraju pripadnici islamske veroispovesti.
Nije se Donald Tramp prvi okomio na Meksikance u SAD. Posle Velike depresije i pada berze 1929. godine, više od milion ljudi je bilo proterano preko Rio Grandea. Tek kasnije se saznalo da je među njima bilo 250.000 etničkih Meksikanaca koji su bili državljani SAD po rođenju ili naturalizacijom.
Samo deceniju kasnije u koncetracionim logorima u američkim nedođijama će se naći američki državljani japanskog porekla, preko 100.000, od kojih je više od polovine bilo mlađe od 18 godina.
U periodu od 1882 do 1968. godine dokumentovana su 4742 linčovanja Afroamerikanaca u SAD.
Danas, prosečna bela porodica zarađuje gotovo duplo više od afroameričke i latinoameričke. Razlika je još drastičnija ako se kao parametar uzme porodična imovina: bela familija je osam puta bogatija od latinoameričke a čak sedamnaest puta od afroameričke. Bez obzira na boju kože lekara i medicinskog osoblja, belci imaju mnogo bolji tretman u bolnicama i boljeg su zdravlja, što se vidi i tokom epidemije koronavirusa koja mnogo više pogađa crnce nego belce.
Nezaposlenost Afroamerikanaca je duplo veća nego kod belaca. Od 2.000 000 lica na izdržavanju zatvorske kazne u SAD 40 odsto su Afroamerikanci a 20 odsto Latinoamerikanci iako obe manjine predstavljaju manje od 15 odsto populacije.
Uprkos tome američke diplomate i političari insistiraju van svojih granica da se druge nacije i države suočavaju sa svojom prošlošću, ali istovremeno odbijaju da se oni suoče sa zločinima svojih predaka.