ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА РАДНИЧКИХ И КОМУНИСТИЧКИХ ПАРТИЈА У БРИСЕЛУ

Дана 23.01.2017.године у Бриселу у згради Европског парламента одржан је састанак Комунистичких и радничких партија Европе. Организатор састанка била је Комунистичка партија Грчке(ККЕ), а на састанку су учествовале 42 комунистичке и радничке партије Европе. Повод овог састанка је обележавање 100.годишњице Велике Октобарске Револуције, а тема састанка била је Капитализам-Монополизам-Европска Унија изазива кризе, ратове и сиромаштво. Социјализам је увек актуелан и неопходан.

Уводни говор на састанку у име организатора одржао је Генерални Секретар ЦК  ККЕ Димитрис Куцумпас. У свом излагању он је нагласио да су социјалистичке револуције изведене у 20. Веку  и доживеле привремени пораз. Двадесет први век ће бити век револуције и коначног слома Капитализма и победе Комунизма.

Са југословенског простора учестовала је једно наша делегација коју је предводио друг Дејан Јовановић који је поднео реферат. Ставови из реферата су прихваћени од стране свих учесника састанка, а нарочито од стране партија са простора бившег Совјетског Савеза.

Дејан Јовановић са другом Петром Симоненком из КП Украјине

РЕФЕРАТ КОМУНИСТА СРБИЈЕ

ДРУГАРИЦЕ И ДРУГОВИ

У име партије Комунисти Србије поздрављам све присутне делегате и желим овом скупу пуно успеха у раду, са уверењем да ће ставови и мишљења која ћемо данас чути унапредити нашу класну борбу и афирмисати комунистичку идеју. Такође користим прилику да се захвалим домаћину ККЕ на доброј организацији овог скупа и другарском гостопримству које нећемо заборавити.

Пошто смо ушли у годину када обележавамо 100 година од Велике Октобарске Социјалистичке Револуције, наша партија ће максимално инсистирати на афирмацији нашег програмског опредељења, да је оружана револуција једини начин за рушење капиталистичког друштвеног система. Ми овде присутни знамо све о најзначајнијем догађају у исторји, Октобарској Револуцији која је укинула експлоатацију човека од стрне човека а државу организовала да задовољава општедруштвене потребе. Сетимо се да је друг Лењин цео свој живот посветио револуцији. Његов огроман теоријски рад, који га сврстава у класике марксизма био је припрема за револуцију. Његова политичка борба на терену била је припрема за револуцију. Да би успешно извео револуцију формирао је Бољшевичку партију, састављену од професионалних револуционара, са чврстим идејним опредељењима за која су спремни да се жртвују и милитантном дисциплином коју нико није могао да разбије изнутра. Са таквим партијским друговима који су узели пушке у руке повео је радничку класу и обесправљен народ у револуцију и срушио капитализам.

Учимо од Лењина!

Будимо лењинисти!

Сви велики револуционари који су успели да сруше капитализам били су лењинисти и сви су извели оружане револуције. Тито, Мао Це Тунг, Ким Ил Сунг, Хо Ши Мин, Фидел Кастро су своје животе у потпуности посветили револуцији. Они су наши узори. Комунисти Србије се диве комунистима који су на власти у својим државама и који су успели да сачувају и одбране социјалистички друштвени систем. Они ће ове године са пуним правом да прославе 100 година од Октобарске Револуције. Комунисти из земаља капитализма приликом обележавања овог датума, треба да сагледају који су резултати њихове политичке активности, колики је степен њихове борбености, комунистичке принципијелности и да ли постоје барем у назнакама почеци револуционарних припрема. Ми чланови КС желимо са пуно самокритике да информишемо овај скуп о лошем стању у комунистичком покрету у Србији који је разједињен и са незадовољавајућим кадровским организационим и материјалним капацитетима те стога не представља никакву политичку снагу у друштву.

Данас се налазимо у седишту ЕУ чије су најмоћније државе после САД за КС носиоци неофашизма који је за разлику од нацизма увијен у листове западне демократије. Наводимо пример Србије која је у II светском рату изгубила 300000 људи, док јој се од контрареволуције 1990 године популација смањила за 600000 људи. У истом периоду у земљама источне европе популација се смањила за 30 милиона људи. Сведоци смо данас да САД уз помоћ водећих земаља ЕУ и осталих сателита из Еурозоне погубно утичу на светски мир, изазивајући стално нове сукобе и кризе. Рушећи легитимно изабране владе  у државама ван ЕУ, а због својих интереса, како би на крају могле да их опљачкају и поставе марионетске владе, а све под плаштом демократије (Југославија, Либија, Египат, Сирија, Ирак, Украјина ). Пружају подршку десничарским и фундаменталистичким покретима, изазивају сиромаштво и милионе избеглица који беже из кризних подручја очекујући да ће их у Европској Унији чекати бољи живот.

Да смо прави комунисти ми бисмо данас јуришали на зграде ЕУ као бољшевици 1917 године на Зимски дворац. Дакле лоше је стање и у комунистичком покрету Европе где су неке партије напустиле комунистички програм и  сарађују са буржоаским партијама. Зато упућујемо апел свим комунистичким партијама Европе да подрже наш предлог за формирање Пете Комунистичке Интернационале која ће консолидовати и усмеравати светски комунистички покрет. Данашњи капиталисти никада неће предати власт мирним путем и постају све нехуманији и деструктивнији. У овом тренутку капитализам се не може поправити већ се мора срушити. Револуционарно рушење капитализма је света и једина обавеза комуниста. Зато из својих редова морамо елиминисати колебљивце, преваранте и квазилевичаре као што је Лењин елиминисао мењшевике.

Идеје Велике Октобарске Револуције су вечна инспирација и прави путоказ у борби комуниста који марширају високо носећи црвени барјак слободе.

Живео европски комунистички покрет!

Живеле идеје Октобарске Револуције!

Дејан Јовановић са другом Генчом Гочевим из КП Бугарске

Друг Дејан Јовановић са другом Џастином О Хаганом из РП Ирске

СПИСАК УЧЕСНИКА САСТАНКА У БРИСЕЛУ