91 ROĐENDAN POSLEDNJEG VELIKOG REVOLUCIONARA

Kubanski revolucionar, komunista, bivši predsednik Kube i Prvi sekretar Centralnog komiteta Raul Modesto Kastro Ruz (3. jun 1931) napunio je 91 godinu.
Raul je mlađi brat Fidela Kastra i od prvog dana bio je borac kubanske revolucije. Iako je bio u senci starijeg brata, što mu, kako tvrde upućeni, nije smetalo, Raul je obavljao niz značajnih funkcija do stupanja na čelo države, uključujući i ministra odbrane.
Zajedno sa Fidelom je 1953. organizovao napad na vojne barake Monkada, pokušavajući da sruši diktatorski režim Fulgensija Batiste.
Nakon tog neuspelog napada braća Kastro su provela dve godine u zatvoru da bi potom otišli u Meksiko, gde su pripremali brod „Granma“ za revolucionarnu ekspediciju na Kubu.
Raul se tokom tog perioda sprijateljio s Če Gevarom, koga je nakon toga upoznao s Fidelom. Zajedno sa još 82 revolucionara iskrcao se na Kubu, 2. decembra 1956. godine sa jahte Granma, kao pripadnik revolucionarne organizacije Pokreta 26. jul što predstavlja početak kubanske revolucije. Do mesta sastanka revolucionara, napuštene vile u planinama Kresensio Pereza, dospelo je samo njih 22, koji su imali samo dve puške. Među njima su bili Fidel Kastro, Raul Kastro, Ernesto Če Gevara, Kamilo Sjenfuegos, Ramiro Valdez i Huan Almeida Boske.
Revolucionari i braća Kastro srušili su Batistu 1959. godine i od ostrva bordela i jeftine radne snage za jenkije izgradili su državu socijalne pravde koja danas ima najbolji zdravstveni i obrazovni sistem na svetu.