80 GODINA BITKE NA SUTJESCI

Dana 11.06.2023. godine delegacija Komunista Srbije posetila je Memorijalni kompleks “Tjentište” u Dolini heroja.
Prošlo je 80 godina od odlučujuće bitke pete neprijateljske ofanzive u kojoj su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršili proboj iz fašističkog obruča, rasturivši nemačke snage u blizini reke Sutjeske u jugoistočnoj Bosni.
Protiv oko 16.000 boraca NOVJ i 3500 ranjenih i bolesnih borilo se 127.000 vojnika fašističke Nemačke, Italije, Bugarske i domćih izdajnika (ustaša, domobrana, četnika). Neprijatelj je imao oko 5300 vojnika izbačenih iz stroja.
Ukupno je stradalo oko 7,500 partizana, više od trećine koji su ušli u borbe. Među palim borcima je bilo 597 partizanki, što je “nezabeženi primer gubitaka žena-boraca u istoriji ratovanja”.I pored gladi, teških gubitaka, ekstremnih fizičkih napora i neprekidnih borbi snage NOVJ zadržale su visok moral i borbenost, što im je priznao i neprijatelj. Njemački glavnokomandujući general Rudolf Lüters je u svom izveštaju opisao “komunističke pobunjenike” kao “dobro organizirane, vešto vođene i s borbenim moralom koji izaziva divljenje”.
Danas je Memorijalni kompleks Tjentište dosta zapušten zbog zanemarivanja od strane vlasti što je prouzrokovalo i štrajk zaposlenih. Žalosno je i da boračke organizacije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine slave odvojeno ovaj veliki datum iz istorije jugoslovenskih naroda.
Tokom obilaska Memorijalnog kompleksa Tjentište sreli smo veliki broj potomaka pripadnika Druge dalmatinske brigade.
Naša delegacija je položila cveće na grob u kojem se nalaze ostaci 3301 poginulog borca sa Sutjeske.
Slava i hvala hrabrim herojima što na Sutjesci položiše živote za slobodu naroda i narodnosti Jugoslavije.