75 ГОДИНА КОРЕЈСКЕ НАРОДНЕ АРМИЈЕ

 

Прошло је 75 година од оснивања Корејске народне армије Демократске Народне Републике Кореје.

Разбијање мита о „најјачем“ : почело је 25. јуна 1950. Сједињене Државе су покренуле агресивни рат у Кореји како би заузела целу њену територију и тако обезбедила одскочну даску за постизање своје стратегије светске превласти. Злоупотребом имена УН, умешале су се у Корејски рат ангажујући једну трећина своје армије, једну петину ваздушних снага, већи део Пацифике Флоте, део њене Медитеранске флоте, трупе 15 њених сателитских земаља,јужнокорејске војске и остатке бивше јапанске војске. Чак је било и претњи употребе нуклеарног наоружања. Корејска народна армија је била премлада, не више од две године од оснивања (8. фебруара 1948). Међутим, Корејска народна армија је одбила инвазију савезничких империјалистичких снага на снази првобитних стратегија и тактика коју је развио врховни командант Ким Ил Сунг (1912-1994) и уз духовну и моралну супериорност часно одбранила независност и суверенитет земље. Марк Кларк, тадашњи командант снага УН, касније је написао: Севернокорејска војска могла је да постигне успех захваљујући вештом командовању генерала Ким Ил Сунга. Под командом Ким Ил Сунга, КНА је одмах прешла у контранапад и ослободила Сеул, тврђаву непријатеља, три дана од избијање рата, опколила и уништила вештим маневром 24. дивизију америчких снага у Таејону, потопила је америчку тешку крстарицу Балтимор са четири торпедна чамца и оборили непријатељске млазне ловце са турбоелисним погоном авиона; Била су то чуда начињена током корејског рата. А авионске покретне ловачке екипе, формирање другог фронта са војницима из састава редовне армија, тунелски рат и друго биле су тактике које су биле туђе америчким генералима. Војници КНА су по цену крви бранили сваки педаљ своје земље показујући масовно херојство, чак и борбом бајонетом када је метака понестало.

Сједињене Државе су ангажовале снаге од два милиона и најновију војну технику током трогодишњег рата, али су претрпеле људске и материјалне губитке 2.3 пута веће од губитака које је претрпела у четворогодишњем рату на Пацифику током Другог светског рата.

ФРУСТРАЦИЈА НЕПРИЈАТЕЉСКИХ ВОЈНИКА  ЈЕ УЗРОК ПРОВОКАЦИЈА НА СВАКОМ КОРАКУ:

Откако је Корејски рат завршен, ДНРК је до сада стајала у конфронтацији са Сједињеним Државама. Сједињене Државе су чиниле једну за другом војну провокацију, али сваки пут је КНА то осујетила. Типичан пример је заробљавање Пуебла, опремљеног наоружаног шпијунског брода са најновијом опремом. Када је извршавао дело шпијунаже у територијалном водама ДНРК, морнарица КНА је савладала непријатељске морнаре који су пружали отпор и заузела га 23. јануара 1968. године.

Пошто јој је један ратни брод први пут у историји заробила друга држава Сједињене Државе су гомилале своје трупе укључујући и ударне трупе носачаоко Корејског полуострва, приморавајући ДНРК да ослободи брод. ДНРК се, међутим, супротставила америчким провокативним шемама како би дочекала непријатељску “одмазду”  и узвратила свим силама.

 

Застрашена корејским одлучним ставом, америчка администрација је поднела документ о извињење, које је било једнако добро као документ о предаји, а подразумевао је да се само посада врати кући.

У потоњим конфронтацијама са Сједињеним Државама, укључујући и велике инцидент са америчким шпијунским авионом ЕЦ-121 1969., инцидентом у Панмунџому 1976. и америчким инцидент са извиђачким хеликоптером 1994. године, КНА је увек излазила као победник. Посебно у другој половини 1990-их, када је земља доживљавала екстремне потешкоће, КНА, под командом Ким Џонг Ила (1942-2011), не само да је поуздано бранила социјализам фрустрирајући планове савезника империјалистичких снага да запале рат на Корејском полуострву, али су такође одиграле одлучујућу улогу у отварању широког пута за изградњу моћне социјалистичке земље.

ОДБРАНА МИРА:

Данас је КНА постала војска светске класе, припремљена политички и идеолошки и поседује најсавременије стратешко и тактичко наоружање. То гарантује мирно окружење Корејског полуострва, где акутна војна конфронтација и даље постоји. У августу 2015. и 2017. Сједињене Државе и друге непријатељске снаге су довеле ситуацију на Корејском полуострву до кризе. Тих дана КНА је била одлучна противмера за мир и безбедност Корејског полуострва и околни регион. 2022. године Сједињене Државе и њихове вазалне снаге спровеле су неколико нуклеарних ратних игара, тражећи „појачану понуду продуженог одвраћања“ и заоштравање ситуације на полуострву. У то време КНА је јасно показала своју надмоћ и фрустрирала је непријатеља предузимањем војних противмера великих размера – гађањем артиљерије разних калибара и лансирање тактичких и стратешких пројектила и ангажујући на стотине авиона.

Док је водио пробну паљбу новог типа ИКБ ракета Хвасонгпхо-17, 18 новембра 2022, Ким Џонг Ун, председник ДНРК, свечано је изјавио да ако непријатељ настави да представља претњу ДНРК, средстава нуклеарног удара биће спремна, Радничка партије Кореје и влада ДНРК ће одлучно реаговати на сваку нуклеарну претњу  и узвратити у случају напада. КНА ће и убудуће поуздано бранити мир и безбедност Корејског полуострва и околни регион.