70 ГОДИНА ОД ПОБЕДЕ У КОРЕЈСКОМ РАТУ

Ким Ил Сунг поразио две империјалистичке силе

Ким Ил Сунг (1912-1994), председник Демократске Народне Републике Кореје, створио је модел национално-ослободилачке борбе у колонијама победивши две империјалистичке силе.

Кореја је била под јапанском војном окупацијом од 1905. до 1945. године.

Након што је објавио свеобухватни рат против Јапана, новонастале војне силе која је била  склона прекоокеанској експанзији, Ким Ил Сунг је унапредио линију оружане борбе усредсређене на герилски рат.

 

Првобитна војна стратешка идеја покретања антијапанске оружане борбе са герилским ратом као главном тактиком изнета је на састанку одржаном у Мингиуегоу, североисточна Кина, децембра 1931.

До тада су редовно ратовање и герилско ратовање били познати као два облика оружане борбе; први је био препознат као главни модус, а други као привремени и помоћни начин.

Полазећи од конкретне стварности своје земље, у којој није могао очекивати никакву државну подршку нити помоћ од регуларних оружаних снага, Ким Ил Сунг је дефинисао герилско ратовање сталне револуционарне војске као главни облик оружане борбе и организовао Корејску народну револуционарну армију, прву револуционарну оружану силу Корејског народа.

Главна гаранција коју је сматрао у постизању победе у герилском рату била је вешта примена герилске тактике.

Да би уништили корејске герилце, јапански империјалисти су ангажовали огромне оружане снаге и применили сва искуства и тактике, као што су насилни напади и упорна потера, чешљање терена, распоређивање на видиковцима, опкољавање и уништавање.

Ким Ил Сунг је, са своје стране, вешто користио разне тактике и вештине командовања, које се нису могле наћи ни у једном војном приручнику, нити су се користиле у било ком претходним ратовима, увек стављајући непријатеља, који се хвалио својом бројчаном и техничком надмоћи, увек у дефанзиву и задајући им фаталне ударце.

Коначно, Кореја је ослобођена 15. августа 1945. године.

Сећајући се тих дана, полицајац полицијске станице Лонгјинг у округу Јанђи, провинција Ђиандао тадашњег Манџукуа, написао је: „У то време смо герилце називали ’кап у океану‘, али они су били свуда, било на планини или равници. Није то било зато што су били велики, већ зато што је генерал Ким Ил Сунг користио тако мистериозне тактике.

 

Стварање чуда у историји модерних ратова

 

Корејски рат (1950-1953) био је највећи по обиму и најжешћи јер се модерни рат водио први пут после Другог светског рата.

У овом рату је направљено чудо, чудо вредно пажње у људској историји рата – Сједињене Државе, које никада нису биле поражене у својој 100-годишњој историји агресије и које су се хвалиле да су „најјаче“ на свету, претрпеле су срамотан пораз, док је ДНРК, која је била на власти, само пет година пре тога, ослободила своју регуларну војску од јапанског колонизатора  уништибши савезничке империјалистичке снаге, које су напале земљу као снаге УН по први пут у историји.

Да се мала, тек независна земља може супротставити савезничким империјалистичким снагама предвођеним Сједињеним Државама, победницом у Другом светском рату, било је нешто што се никада није могло замислити. Зато су, када је објављена вест о избијању корејског рата, многи људи у свету предвиђали „јасан крај” рата јер су веровали охолим опаскама Сједињених Држава да ће се судбина Северне Кореје „окончати за 72 сата”.

Међутим, изнад свих њихових очекивања, корејски народ их је победио, а њихова земља је постала херојска Кореја.

Ким Ил Сунг је био тај који је водио ову херојску Кореју. Бриљантном војничком мудрошћу, невиђеном снагом и изванредном вештином војног командовања, водио је све операције и битке на целокупном фронту.

Рат је завршен победом корејског народа 27. јула 1953. године.

Ким Ил Сунга је у тинејџерским годинама објавио рат против агресора, и победио две империјалистичке силе у својим тридесетим, а затим у раним четрдесетим.