106. ГОДИНА ОКТОБАРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

Седмог новембра 1917. године почела је Октобарска револуција, према грегоријанском календару који су усвојили Совјети након преузимања власти у Русији. Октобарска револуција позната и као Бољшевичка револуција или Руска социјалистичка револуција била је један од најважнијих догађаја у историји човечанства.
Након што су Маркс и Енгелс
формулисали теорију научног социјализма, Савез Совјетских Социјалистичких Република била је прва држава која је показала да су радне масе способне да контролишу производне снаге и да могу да организују нову државу у којој су радници као владајућа класа земље искористили своју диктатуру да сломе буржоаску класу. Док је Француска револуција служила подизању буржоазије као нове владајуће класе, бољшевичка револуција је служила да се радничким масама и Совјетима преда сва моћ контроле државног апарата и свргавања буржоазије.
Данас, 106 годинa након славне Октобарске револуције, она је светли пример за целу међународну радничку класу која намерава да се бори и ослободи до свог аутентичног ослобођења заснованог на марксистичко-лењинистичком учењу, као што су то учинили и Совјети пре једног века.
ЛЕЊИНОВ ГОВОР ДАН ПРЕ ОКТОБАРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ
„Већина народа је са нама. Већина радника и потлачених целог света је са нама. Разлог за то је правда. Наша победа је осигурана.
Другови, радници, запамтите да сте сада ви ти који управљају државом. Нико вам неће помоћи ако се не уједините и не узмете све државне послове у своје руке. Њени совјети су од сада опуномоћени органи државне власти, органи који одлучују.
Другови, радници, војници и сељаци! Ставите сву власт у руке својих совјета. Будно чувајте као зеницу ока своју земљу, пшеницу, фабрике, средства за производњу, производе, транспорт, све што ће од сада бити у потпуности твоје власништво, власништво народа“
(Лењинов говор, 5. новембар 1917.)