ЧЛАН РУКОВОДСТВА КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ БРАЗИЛА ДРУГ РАУЛ КАРИОН У ПОСЕТИ ПАРТИЈИ КОМУНИСТА СРБИЈЕ ДАНА 12.05.2015. ГОДИНЕ

Циљ посете је био узајамно информисање о стању у Србији и Бразилу и деловању наших Комунистичких партија. У свом излагању друг Маркановић је поздравио друга Раула и замолио га да пренесе другарске комунистичке поздраве руководству и чланству КП Бразила, радничкој класи и свим прогресивним снагама, а затим је информисао уваженог госта о историјату формирања и деловања КПЈ/СКЈ/КС. Посебно је истакао значај активности КПЈ у синдикалној класној борби од оснивања 1919.године до почетка Другог светског рата, нарочито истичући значај припреме за предстојећу НОБ и Социјалистичку револуцију. Успешно руковођење победоносном НОБ и Социјалистичком револуцијом, чији резултат је био стварање СФРЈ као заједнице равноправних народа и народности. Афирмативно је говорио о 45.годишњој социјалистичкој изградњи, али и о слабостима које су се временом појавиле у том периоду. Почетком осамдесетих година прошлога века, а нарочито после смрти друга Тита снажније су се испољиле слабости у облику сепаратизма, национализма и других облика анти-комунистичког деловања. Након промене глобалних односа у Европи на штету социјализма (разбијање СССР-а и контрареволуција у другим источно-европским земљама) негативни процеси у Југославији су такође добили на интезитету, тако да је на 14.Конгресу СКЈ одржаном 1990.године отпочела контрареволуција на нашем простору чији резултат је био разбијање СКЈ, СФРЈ и грађански рат са великим људским жртвама и огромним материјалним губицима. Уместо јединствене СФРЈ која је имала велики углед у свету, солидну економску, војну снагу и политички престиж, данас имамо шест марионетских државица без суверенитета, економске снаге и политичког утицаја на односе у свету.

Што се тиче деловања партија, са комунистичким и радничким предзнаком, данас имамо тоталну разједињеност, медијску блокаду и отсуство било каквог утицаја на друштвене токове у Србији. Нажалост, Комунистичке и радничке партије се данас баве поделама на Титоисте, Стаљинисте и Троцкисте, односно баве се саме собом. Ми Комунисти Србије већ годинама указујемо на забрињавајућу разједињеност Комуниста, која ако не буде превазиђена, прети нам даља стагнација, назадовање па чак и отварање пута ка дефинитивном историјском поразу. То би био извод из излагања друга Маркановића у коме су истакнути само неки можда најзначајнији елементи стања у Србији и деловања Комуниста.

SastanakRaul

Осврт на излагање друга Раула Кариона:

Друг Раул је пренео другарске поздраве руководства КП Бразила Комунистима Србије, а затим је говорио о историјату формирања и рада КП Бразила која је формирана 1922.године, три пута забрањивана, мењала назив и састав руководства. Данас делује под називом КП Бразила. Комунистичка партија Бразила делује у саставу револуцинарног комунистичког и радничког покрета Латинске Америке, која је под снажним политичким, економским и војним притиском САД. У тако отежаним условима свака од Латино-америчких земаља полазећи од својих специфичних геостратешких, историјских, економских и политичких прилика све снажније испољава своју авангардну улогу као бастион слободарских тежњи, не само Латино-америчких нараода, већ и свих експлоатисаних и поробљених народа света.

Друг Раул Карион је направио и критички однос према стању у Комунистичком и радничком покрету и његовим најважнијим задацима данас. Наиме, по његовом уверењу, било би неопходно организовати серију научних скупова на којима би се потражили одговори на отворена питања везана за недовољну делотворност класне борбе против светског империјалистичког поретка и тражења конкретних одговора на питања везана за животне интересе радничке класе и свих експлоатисаних и обесправљених слојева. Другим речима, мора се потражити и наћи одговор на питање како да социјализам чија је основа доминација друштвене и државне својине у пракси буде просперитетнији и успешнији од капитализма у привреди, социјалној политици и другим областима живота.

ЗАКЉУЧЦИ:

Закључено је да обе стране дају сажет писани приказ обављених разговора. На крају је друг Маркановић захвалио другу Раулу Кариону на посети и пожелео му пријатан даљи боравак у Београду. Друг Раул је захвалио на гостопримству и упутио позив представницима наше Партије да идуће године присуствују Конгресу КП Бразила.