Сећање на велику битку

Комунисти Србије годинама посећују и полажу венац палим борцима на Сремском фронту. На тим комеморативним скуповима наслушали смо се разних говорника који задњих двадесетак година чак и не помену ко је подигао устанак и прeдводио борце НОП-а а пуна им уста како смо ми допринели победи над фашизмом. Овог пута смо издвојили говор друга Миодрага Зечевића, иначе преседника СУБНОР-а Србије, који се истином бори за тековине НОБ-а и Социјалистичке револуције.sremski1

“СВЕТ ПОШТУЈЕ  НАШ  ДОПРИНОС  СЛАМАЊУ ФАШИЗМА”

zecevic2014На великој народној свечаности, у оквиру обележавања Сремског фронта, говорио је председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић.

”Пре 69 година, на просторима сремске равнице, завршила се највећа и најдужа   битка у Другом светском рату на подручју бивше Југославије.

Пробој Сремског фронта, 12. априла  1945. године, означио је војничку победу над војном армадом фашизма у Југославији и борбе за ослобођење.

Следећих месец дана били су само завршетак наше четворогодишње борбе и  коначног ослобођења.

СРЦЕ  ПОБЕДИЛО  ЧЕЛИК

Победу над завојевачима и њиховим сарадицима однео је народ предвођен Партијом и покретом чија је девиза била „боље гроб него роб“.

У тој борби срце је победило челик, али је на бојиштима Југославије током четворогодишње борбе против фашизма кости оставило преко 300 хиљада синова и кћери њених народа а пола милиона бораца рањено.

Само на просторима сремско-славонске равнице животе је за слободу дало преко 12 хиљада голобрадих али искусних и прекаљених партизанских ратника народне слободе потпомогнутих Црвеном армијом. Тачан број неће се никада утврдити, како то и бива у временима у којима је слобода значајнија од живота. Стално извиру из сећања и свести имена часних који су хрлећи слободи и победи  гинули и ослобађали покорену и понижену земљу од фашистичког освајача и  квислинга и колаборације.

Победници, ношени крилима народне свести, нису отишли на ловорике већ у даље жртвовање изграђујући ново друштво, богатију и праведнију земљу и  срећнији живот обесправљених.

Младост која је извела и изнела НОБ и револуцију наставила је своје жртвовање и победе, градећи ново друштво достојно слободног и поносног човека.

Генерације су настављале ношене истим идеалима и сном ратног побдника и за 50 година изградиле земљу, државу и друштво коју је поштовао цео свет, а за свој узор имао највећи део човечанства који се борио за достојанство и слободу.

ЗНА  СЕ КО  ЈЕ  ИЗРОНИО

Из тамне прошлости деведесетих изрониле су снаге које су разорила државу, урушиле живот човека, опљачкали оно што је народ педесет година уз огромне напоре створао и са господарима зла разориле Србију средствима са обогаћеним уранијумом, остављајући новим нараштајима затровану земљу и последице које ће животима и здрављем плаћати ове и будуће генерације.

Није се могло ни очекивати да ти који су разорили угледну и просперитетну државу и друштво о коме су сањали многи народи, вреднују, поштују и цене оне који су из пепела  створили ту земљу, државу и друштво.

Као стампедо обрушила се мржња на оне који су се четири године борили и давали живот за слободу и градили достојанствено човека.

Настала је упорна и организована промена историјске истине и нова вредновања националне прошлости која је претварала национално зло и срамоту у национални понос.

Настала је рехабилитација квислинга и колаборације са фашистичким окупаторима, оспоравање народног жртвовања и доприноса наше народноослободилачке борбе победи над фашизмом и снагама светског зла, коју нам је свет несебично признао.

НОБ, учесници НОП-а антифашизам као опредељење слободе и будућности  и СУБНОР као изворни носилац српског антифашизма, оспорени су а у први план избиле су снаге које су служуиле окупатору и неслободи земље.

ВИДЕЋЕМО  ШТА  ЋЕ  БИТИ

На жалост садашњих генерација, те снаге доминирају већ двадесет и више година. Последице њиховог разорног деловања видимо, осетили смо и дуго ће још осећати грађани Србије.

SREMSKI-FRONT-2014-2Изборна мартовска девиза СУБНОР-а била је: признајемо, уважавамо, поштујемо и подржавамо сваку власт коју народ на слободним изборима изабере.

Подржаваћемо напоре који извлаче земљу из суноврата у који је за ових двадесет и више година доведена.

Али, бићемо и снажни критичари и опоненти ако се настави оно што су годинама радиле снаге стране интересу народа,  прогреса,  свести и савести људи.

Какав ће однос долазећа власт имати према нашој часној историји, стварној прошлости, антифашизму и СУБНОР-у као чувању традиције изворног антифашизма и признању који нам је антифашистички свет несебично дао за допринос победи над фашизмом, зависиће од њихове савести и памети,  поштовања истине и историјског жртвовања народа датог за победу над фашизмом”- рекао је проф.др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије, на великом народном збору у Шиду, поводом обележвања Сремског фронта.”